23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kuća maslina predata na upravljanje Opštini Bar

Kuća maslina – foto Vlada CG

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i poptredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković potpisali su Ugovor o davanju na ustupanje i korišćenje objekta Kuća masline Opštini Bar na period od pet godina, uz mogućnost produženja.

– Potpisivanjem Ugovora stvoreni su preduslovi da se ovaj savremeni, višenamjenski objekat stavi u punu funkciju i da se valorizuju njegovi proizvodni, edukativni, adminitrativni, promotivni i prodajno – izložbeni kapaciteti, te da kao takav bude centar crnogorskog maslinarstva i dom za sve crnogorske maslinare i njihova udruženja – saopšteno je iz Opštine.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević iskazao je zahvalnost ministru Jokoviću i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na realizovanim aktivnostima koje su omogućile da se, nakon dvije godine čekanja, u kratkom vremenskom periodu definiše način upravljanja Kućom maslina, kao posebno vrijednim resursom za Bar i Crnu Goru.

– Nacionalna Kuća maslina, u čiju izgradnju su i Opština i država uložile značajna sredstva, konačno će biti iskorišćena na pravi način za potrebe maslinarstva, maslinarske kulture i svih maslinara, kako sa područja našeg grada, tako i cijelog crnogorskog primorja. Već u narednim mjesecima ćemo, kroz niz aktivnosti koje nas očekuju, staviti u funkciju sve segmente objekta. Posebno raduje iskazana spremnost ministarstva da i u narednoj fazi, koja podrazumijeva nabavku linije za preradu i proizvodnju, djelujemo zajednički, te da efikasno i što skorije obezbijedimo neophodnu opremu – rekao je Raičević.

Uz uvjerenje da će Opština Bar, kao dobar domaćin, na pravi način valorizovati sve potencijale Kuće maslina, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković izrazio je zadovoljstvo zbog pronalaska adekvatnog modela upravljanja i predaje ovog objekta na korišćenje lokalnoj upravi.

– Posebno sam srećan jer će objekat, koji već izvjesno vrijeme stoji neiskorišćen, biti stavljen u funkciju na dobrobit maslinara i grada Bara. Opština Bar preduzima neophodne korake kako bi što skorije otvorila vrata Kuće maslina i doprinijela unaprijeđenju maslinarstva i proizvodnji maslinovog ulja. Uvjeren sam da će se time dati i jedna nova turistička vrijednost gradu prepoznatom po Staroj maslini i dugoj maslinarskoj tradiciji – istakao je Joković.

Predstavljen je i idejni projekat uređenja enterijera prodajnog prostora Kuće maslina koji je, za potrebe Opštine Bar, izradio projektantski tim biroa Arhing inženjenirng, a koji je ujedno bio zadužen i za izradu glavnog projekta izgradnje objekta.

Kuća maslina je objekat u kojem će se vršiti prerada i proizvoditi ulje, pakovanje, etiketiranje, održavati radionice, seminari, obuke, ali koji će služiti i kao izložbeni i prodajni centar sa ciljem prenošenenja znanja i iskustva u proizvodnji maslinovog ulja, podizanja novih i održavanja postojećih zasada maslina, te promociji maslinarstva i drugih poljoprivrednih djelatnosti.

Najčitanije