12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kuća umjetnosti Arsen u Šibeniku otvara se 2. juna

Kuća-umjetnosti-Arsen-Foto-Tvrđava-kulture-Šibenik

Kuća umjetnosti Arsen u Šibeniku, koja se otvara 2. juna, nova je gradska pozornica za glazbeno-scenska događanja, kino projekcije, predstave, izložbe čija je obnova upravo dovršena.

“Sve će biti spremno za otvorenje 2. juna, kada će sa nama biti Gabi i Matija; te će upravo oni, uz gosta Marka Ramljaka, biti prvi koji će već slijedećeg dana nastupiti u Kući umjetnosti Arsen”, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Uslijedit će program posvećen Arsenovom umjetničkom djelovanju, u kojemu su i  filmovi za koje je pisao glazbu, a u narednim danima bit će objavljen kompletni program koji će uslijediti nakon službenog otvaranja, najavila je.

Objekt koji je pedesetih projektirao  Zlatko Neumann, a čija je obnova završila ovaj tjedan prema projektu Arx Studija, otvara svoja vrata 62 godine nakon projekcije kojom je otvoreno Kino 20. aprila i 22 godine od posljednjeg prikazivanja u Kinu Odeon.Obnova dvorane započeta 2013. godine financirana je sredstvima Grada Šibenika i Ministarstva kulture i medija te u posljednjoj fazi uređenja i sredstvima Tvrđave kulture Šibenik u ukupnom iznosu od gotovo 16 milijuna kuna.

Arsen Dedić

Kako se podsjeća u najavi, dvoranu pamte brojne generacije Šibenčana, a obnovom joj je udahnut novi život pod imenom Arsena Dedića, šibenskog umjetničkog genija.

Po riječima projektanta obnove Damira Lasinovića, obnova je bila komplicirana, sastojala se od šest faza, počevši od sanacije statike i vlage jednog potpuno derutnog objekta.

Kaže da su pri projektiranju interijera razmišljali dugoročno, vodili računa o multifunkcionalnosti svakog dijela dvorane, koristili samo vrhunske materijale i opremu, a posebno ga raduje noir tema uređenja, u kojem dominira tamna boja razbijena zlatnim detaljima, koja se uklapa “u đir kojeg je furao Arsen”.

Prostor je u obnovi podijeljen na dvije cjeline: ulazno predvorje s ugostiteljskim objektom i garderobom, te prostor dvorane, dok je gornja etaža povezana liftom namijenjena izvođačima i tehnici.

Dvorana je opremljena prema visokim produkcijskim standardima – rasvjetnom i audio opremom, a posebno valja naglasiti modularni pod, koji omogućuje brzu i jednostavnu transformaciju prostora, po čemu je ova dvorana jedinstvena u Hrvatskoj, ističe se.

Najčitanije