16 C
Kotor

Slušaj online radio

Kulturna saradnja Kotora i Kijeva

Na prigodnoj svečanosti predstavnici muzeja “Taras Ševčenko” iz Kijeva, u srijedu  su u kotorskoj Galeriji solidarnosti poklonili rad poznatog kijevskog slikara i grafičara Sergija Gnojovija.

Ovaj kulturni događaj označio je početak partnerstva i razmjene u oblasti kulture, koju će u narednom periodu imati gradovi Kijev i Kotor.

„Ovo je prvi korak u kulturnoj saradnji Kotora i Kijeva, zapravo je najava nekih novih projekata, nastavka saradnje u smislu svega onoga što će obrazovni, kulturni, umjetnički i naučni dio nositi. Zahvaljujem na inicijativi i donaciji. Inicijativu za ovu saradnju pokrenula je Tatjana Koliščenko koja već nekoliko godina dolazi u Crnu Goru i prati kulturno umjetnička dešavanja…“ – kazala je između ostalog Ana Nives Radović, direktorica TO Kotor, koja je bila organizator susreta.

Menadžerka muzeja  “Taras Ševčenko” iz Kijeva Julija Perestova izrazila je zahvalnost na prijemu i zadovoljostvo na budućoj kulturnoj saradnji. Ona je kazala da će muzej naredne godine proslaviti 70 godina postojanja i obilježiti 90.000-tu izložbu.

„Kada smo odlučili da se uključimo u ovaj projekat predstavnici muzeja “Taras Ševčenko” odlučili su da doniraju, poklone sliku „Molitva“ kotorskoj galeriji“ – kazala je Perestova.

Predstavljajući muzej i bogatu muzejsku aktivnost ona je kazala da je Taras Ševčenko jedan od najvećih ukrajinskih slikara i pjesnika modernog doba, čijih je 200 godina od rođenja obilježeno nastankom ove slike, koja je jedan od eksponata koje je kijevski muzej poklonio partnerskim gradovima muzejima i institucijama.

„ Kotor, grad koji čuva preko 70 posto kulturne baštine Crne Gore zaslužuje da bude mjesto odakle će krenuti kulturna saradnja dvije države, dva grada. Velko hvala predstavnicima muzeja “Taras Ševčenko” iz Kijeva, TO Kotor i direktorici Radović, OJU Muzeji i galerije Kotor, direktoru Kovačeviću“ – kazao je gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić.

Najčitanije