26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kumbor – pokrenute aktivnosti na realizaciji kapitalnih investicija

Milan-Bošković-MZ Kumbor foto RHN

U Mjesnoj zajednici Kumbor pokrenute su aktivnosti na realizaciji kapitalnih investicija, izgradnje trotoara uz magistralu do Zmijica, kapele, sekundarne mreže kolektora, rekonstrukcije puteva i četiri mula. Od formiranja novog rukovodstva ove Mjesne zajednice, dosta je urađeno, ali mnoge kapitalne investicije čekaju na realizaciju, u svjetlu izgradnje turističkog kompleksa Porto Novi i novog hotela koji će otvoriti vrata do naredne turističke sezone.

Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Kumbor Milana Boškovića, za Radio Herceg Novi u prethodnom periodu pokrenuli su dominantne projekte, od kojih se izdvaja izgradnja kapele, kapitalne investicije na koju su čekali petnaestak godina.

-Drugi po značaju je projekat izgradnje trotoara do Zmijica. Radimo sa Agencijom za  izgradnju i razvoj Herceg Novog, čekali smo dugo i dobili dozvolu Direkcije za saobraćaj. Predali smo zahtjeve za UT uslove, u toku je izrada projekta i na proljeće bi trebalo da se realizuje izgradnja trotoara, procijenjene vrijednosti oko 50 000 eura. Opština će finansirati ovaj projekat.  Prioritet je i izgradnja sekundarnog kolektora, ovih dana se radi na dopuni projekta i određuju se visinske tačke od kafića “Amaro” do hotela “Ksanadu” i od restorana “Olimpija” do donjeg puta u Kumboru. U izradi je elaborat pa očekujemo da projekat i radovi budu završeni do marta naredne godine. Na priobalnom dijelu Kumbora “prošao” je primarni kolektor. Rasvjeta je odrađena i obavljeno je asfaltiranje puta od ulaza u Porto Novi do raskrsnice na magistrali, naveo je Bošković.

Na prostoru nekadašnje vojne mornaričke baze gradi se, kako se ocijenjuje, jedan od najluksuznijih rizorta sa marinom u regionu, u organizaciji kompanije Azmont Investments, a investitor “Carine” gradi novi hotel, koji bi trebalo da bude otvoren naredne turističke sezone, što je ogromni potencijal za Kumbor. Postojeća infrastruktura nije odgovarajuća potrebama jednog turističkog centra, kakav će Kumbor postati, a mještani su često nezadovoljni izvođenjem radova, bukom, zaprljanim putevima, nasipanjem šuta i iskopa u more.

-Izdvojio bi više problema tokom izgradnje kompleksa. Slali smo dopise institucijama za zaštitu mora, nismo dobijali odgovor. Što se tiče nasipanja u more sa barže, bio sam u kontaku sa njihovim glavnim inženjerom, objasnio je da su uradili elaborat zaštite životne sredine i da imaju odobrenje nadležnog ministarstva za to nasipanje. Oni tvrde da ni malo ne štete životnoj sredini u tom dijelu podmorja, objasnio je Bošković.

Izdvaja takođe i veliki problem prljavštine koju raznose kamioni sa gradilišta i nedostatak parking.

-To su problemi, koje nastojimo da riješimo. Stvaraju se ogromne gužve ispred ulaza Porto Novi, s obzirom na to da se veliki broj radnika parkira na putu i trotoaru. Mjesna zajednica se obraćala nadležnim institucijama, prvenstveno Komunalnoj policiji. Dobili smo obećanje investitora da će napraviti parking unutar gradilišta, ali do danas to nije riješeno. Građani koji žive u zgradama u okolini, imaju svoja parking, a suočavaju se sa problemima, jer ne mogu da priđu parking mjestima, zagrađuju se kontejneri, zbog čega ne mogu ni smeće da izbace. Posebno se ovim problemima suočavamo tokom turističke sezone, ujutro oko devet časova i poslijepodne oko pet, zbog stvaranja “čepova” u saobraćaju, kada se susreću kamioni iz jednog i drugog smjera, priča predsjednik MZ Kumbor.

Bošković potvrđuje da se gradi novi hotel “Carine”, koji će vrata za goste otvoriti već sljedeće sezone.

-Mogu da istaknem dobru saradnju sa firmom “Carine”od koje smo dobili donacije,  beton i željezo za pokrivanje krova na kapeli, koja se gradi u Kumboru. U kontaktu sa vlasnikom kompanije “Carine” Čedom Popovićem, saznajemo da se radi nasipanje plaže u tom dijelu po projektu, koji je odobren od strane ministarstva, objašnjava Bošković.

Portonovi Montenegro

Sa investitorom kompleksa “Porto Novi”, kako kaže, saradnja nije na zadovoljavajućem nivou.

-Iz “Azmont-a” nisu učestvovali u donacijama prema Mjesnoj zajednici, otkako je izabrano novo rukovodstvo, prije 10 mjeseci. Oni su najavili otvaranje prve faze u martu ili aprilu sljedeće godine. Nemam saznanja da li će u narednom periodu učestvovati u sanacijama i infrastrukturnim projektima mjesta, konstatovao je on.

Bošković ističe da se rizort Porto Novi predstavlja na svjetskom nivou, a s druge strane, imaju dosta problema sa infrastrukturom. Kumobor se mijenja, od nekadašnje vojne baze do turističke destinacije.

-Mlađi sa zadovoljstovom očekuju otvaranje možda i zbog radnih mjesta, dok se ostalo stanovništvo privikava, uglavnom su pozitivni komentari građana za buduće opredjeljenje Kumbora kao turističkog centra, izuzimajući probleme sa parkingom, radovima na gradilištu, komentariše Bošković.

Za narednu godinu uz Kumborsko ljeto planiraju festival projekcije filmskih klasika na otvorenom, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu.

-Nekada je Kumbor imao kino, namjera nam je da ovim festivalom oživimo stari duh i   dešavanja na rivijeri. Imamo izuzetno dobre kontakte sa ostalim mjesnim zajednicama, navodi on.

Bošković dodaje da imaju dobru saradnju sa Javnim preduzećem Morsko dobro, koje ovih dana treba da realizuje investiciju na rekonstrukciji zapadnog dijela mandraća.

-Kada je plima, dolazi do prelijevanja vode preko mula. Napravićemo nekoliko vezova i promijenićemo sve alke, u cilju veće bezbijednosti na tom mandraću. To je lokalni mandrać, skoncentrisan za domaće stanovništvo, za Kumborane, koji na tom mulu vežu svoje barke, a Porto Novi je za komercijalnu upotrebu. MZ ima svoje prostorije, pored njih u istoj zgradi na prvom spratu nalazi se odjeljenje  OŠ Ilija Kišić, koje pohađa pet učenika, s druge strane je Dom penzionera kao i bife. Prostorije koristi i folklorno društvo Ilija Kišić. Nastojimo da okupimo što više kulturno umjetničkih društava, kako bi bilo više događaja. Nemamo mnogo sredstava, imamo izvore finansiranja od zakupa vezova, imamo jedan kiosk, navodi Bošković.

Portonovi Marina

U susret jubilarnom 50. Prazniku mimoze pripremaju se za feštu od mimoze ribe i vina.

-Kao i svake godine defile fešte polazi ispred našeg Doma kulture, posluživaće se riba, vino i tradicionalno se nastavlja za Đenoviće i Baošiće. Kod nas počinje defile mažoretki, trombonjera, gradske muzike, u okviru prve fešte Praznika mimoze.

Milan Bošković je ujedno i odbornik u Skupštini Opštine, koji se zalaže i za razvojne projekte u svojoj mjesnoj zajednici.

-Kandidovali smo ujedno i projekte za Budžet Opštine u 2019. godini. U ovoj godini skoncentrisali smo se na projekat izgradnje kapele, za narednu godinu  primarno je da se urade sekundarni kolektori i saniraju putevi  u naseljima Đilovići i Miočevići. Putevi su u tom dijelu ruinirani. Predstoji sanacija i asfaltiranje oko tri kilometra  seoskih puteva, što je za mještane od vitalnog značaja.  Uskoro će biti urađen i novi vodovodni sistem u zaseoku Đilovići, koji će moći da snabdijeva sve objekte koje se grade u tom dijelu Kumbora. Postoje i problemi sa led rasvjetom i dok Opština u sudskom sporu sa  izvođačem ne riješi to pitanje, Komunalno stambeno preduzeće ne može da interveniše na popravci led rasvjete koja ne funkcioniše. Za sada na dijelu gdje nema rasvjete postavljamo reflektore i trudimo se da gdje je potrebno postavimo nove stubove, ističe Bošković.

-Trebamo što više podsticati sportski duh. Za Budžet smo kandidovali i saniranje terena kod škole. Planiramo da postavimo nove golove, koševe, kao i  rekonstrukciju betona na tom sportskom igralištu. Namjera nam je da se na njemu  okuplja što više mladih. Nadamo se da će projekat biti prihvaćen, u vrijednosti  oko 10.000 eura.  Predviđeno je da u parku postavimo  rekvizite za novo savremeno dječije igralište. Park je u ranijem periodu rekonstruisan, “surlaš” je učinio svoje, sve palme su uništene a planiramo u narednom periodu da posadimo novo zelenilo i da obogatimo javne površine, navodi Bošković.

Izvor:Radio HN

Najčitanije