24 C
Kotor

Slušaj online radio

Kusovac i DPS guraju partijske vojnike na otpremnine novoj vlasti

Opština Tivat – foto Boka News

Iako je ekonomska kriza zbog koonavirusa u punom jeku,  a prihodi budžeta Opštine nikad nisu bili manji u ovo doba godine nego to je to sada slučaj, odlazeća administracija gradonačenika Tvta Siniše Kusovca (DPS) nastavlja i nakon izgubljenih lokalnih izbora, da inzenzivno zapošljava sebi bliske kadrove u javnim službama tog grada.

Opština Tivat u kojoj već ima preko 210 zaposlenih radnika koje je naročito u posljednje četiri godine nagomilala odlazeća DPS-SD-HGI vlast, uskoro će preći u ruke nove vlasti koju čine tri građanske liste Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat, kojima će u lokalnom parlemantu natpolovičnu većinu davati jedan odbornik SDP-a. Njih će, osim gotovo potpuno ispražnjene gradske kase koju je Kusovac u protele dvije godine bukvalno poharao rasipništvom i kontroveznim gubicima i otpisima milionskih iznosa novca, dočekati i još veći broj radnika jer je Kusovac nastavio sa praksom zapošljavanja DPS-u bliskih kadrova u lokalnoj upravi neposredno prije, ali i nakon izbora koje je ta partija izgubila.

Iako su mu zakonski propisi izričito branili da zapošljava u javnim službama tokom trajanja predizborne kampanje, Kusovac je to radio pa je Opština Tivat tako 7.avgusta raspisala oglas za prijem u stalni radni odnos „samostalnog referenta –referentkinje II za poslove imovine“. Riječ je o novootvorenom radnom mjestu u opštinskom Sekretarijatu za imovinu. Sedamnaestog avgusta Komunalna policija Optine Tivat raspisala je oglase za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme dva izvršioca na radnim mjestima komunalnog policajca nivoa I i nivoa II. Riječ je bila o takođe novootvorenim radnim mjestima u i inače, preglomaznoj lokalnoj upravi tog grada.

Nakon izbora koje je DPS izgubio, Kusovac je takođe nastavio da u lokalnu upravu prima njegovoj partiji bliske kadrove i „stavlja ih na grbaču“ nove vlasti koja je več najavila da će drastično redukovati i racionalizovati broj zaposlenih u Opštini. To znači da će novi radnici koje je doveo Kusovac u najmanju ruku, morati da jedno vrijeme dobijaju platu od nove uprave, kao ida dobiju pozamašnu otpremninu kad i ako ih ona proglasi tehnolokim viškom i otpusti nakon izrade najavljene nove sistematizacije.

Tako je Opština Tivat 9.septembra raspisala oglas za zapošljavanje jednog izvršitelja na novootvorenom radnom mjestu „samostalna referentkinja – upisničar“ u Sekretarijatu za opštu upravu, takođe na nedoređeno vrijeme. Sedamnaestog septembra raspisan je i oglas za zapošljavanje na neodređeno vrijeme i osobe na takođe novootvorenom radnom mjestu „referentkinje-administartivnog izvršioca“ u Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat. Osim u Opštini, zapošljavaja su nastavljena i u nekima od opštinskih preduzeća poput „Parking servisa“ koji je u međuvremenu nakon izbora, raspisao oglase za prijem dva radnika na određeno vrijeme i to na radnim mjestima operatera, odnosno vozača specijalnog vozila „pauk“.

„Pored ovoga, Kusovac i njegivi saradnici u odlazećoj opštinskoj upravi Tivta u proteklom periodu intenzivno sa ranije sklopljenih ugovora o radu u Opštini na određeno vrijeme, te ljude prevodili na stalne ugovore o radu. Kod god dobije riješenje o radu na neodređeno, koštaće nas minimum iznosa svoje godišnje zarade za isplatu otpremnine ukoliko on bude tehnološki višak nakon izrade nove sistematizacije. Odlazeća vlast bez ikakve potrebe, samo da „učini“ svojim simpatizerima čije su glasove ovako kupovali i istovremeno da oteža već ionako tešku i lošu situaciju nama koji preuzimamo upravu, zapošljava bez ikakve mjere i stvara ogroman tehnološki višak, svjesno i namjerno produkujući ogromnu finasijsku štetu za budžet Opštine.“- kazao nam jedan od čelnika triju građanskih listi koje uskoro treba da preuzmu upravljanje Tivtom.

Najčitanije