14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kusovac iz igre izbacuje koalicione partnere ?

Tivat – mikophotography montenegro

Predstojeća sjednica SO Tivat 11.jula na kojoj će se konstatovati ostavka što ju je u ponedjeljak podnijela gradonačelnica dr Snežana Matojević (DPS), pretvara se u pokušaj tivatskog DPS da makar privremeno, prigrabi kompletnu izvršnu vlast u tom gradu i „iz igre izbaci“ koalicione partnere SD i HGI.

Proizilazi to iz dnevnog reda sjednice koji je danas odbornicima poslao predsjednik tivatskog parlemneta Ivan Novosel (DPS),  a po kome će SO prvo konstatovati prestanak mandata Matijevićke, a odmah zatim i prestanak mandata potpredjednika Opštine Dejana Maslovara (SD) i Ilije Janovića (HGI). Iako se u obrazloženju odluke o prestanku mandata dva potpredsjednika iz redova koalicionih partnera naglašava da mandati Maslovara i Janovića „prestaju po sili zakona“ jer „mandat potpredsjednika traje koliko i mandat predsjednika Opštine”, u dnevnom redu nema predloga odluke o kontataciji prestanka potpredsjendičkog mandata dr Siniša Kusovca (DPS). Njega je, kao i Maslovara i Janovića, Matijevička predložila za potpredsjednika Opštine, ali Služba Skupštine koja stoji potpisana kao obrađivač ovih materijala za narednu sjednicu lokalnog parlamenta, nije našla za shodno da i u Kusovčevom slučaju postupi na isti način po zakonu kao i kod potpredsjednika Opštine iz redova HGI i SD.

Naprotiv, nakon konstatacije prestanka njihovih i mandata Matijevičke, na dnevnom redu je “predlog odluke o davanju ovlašćenja potpredsjedniku Opštine” kojom se potpredsjednik Kusovac ovlašćuje da vrši funkciju predsjednika Opštine, do izbora novog gradonačelnika što se po zakonu, mora završiti u roku od 30 dana. Predlagač ove odluke je odbornički klub DPS koji u SO Tivat sam sa svojih 17 odbornika, ima natpolovičnu većinu i bez glasova odbornika SD i HGI sa kojo ta stranka već dvije godine vrši lokalnu vlast.

Potpredsjednička mjesta u Opštini inače, jedina su funkcionsraka mjesta u lokalnoj upravi Tivta koja je DPS 2016. dao svojim koalicionim partnerima. Iz HGI i SD juče nisu željeli da zvanično komentarišu ovakav iznenadni potez DPS-a koji ih faktički izbacuje iz lokalne vlasti, ali su istakli da je nepojmljivo kako se zakon na koji se DPS poziva, odnosi samo na njihove kadrove, ali ne i na predsednika OO DPS Tivat Sinišu Kusovca kao potpredsjendika Opštine čije je imenovanje takođe svojevremeno predložila odlazeća gradonačelnica Matijević.

Prema nezvaničnim informacijama  preuzimanje kompletne izvršne vlasti u njegove ruke samo je prvi korak koji će Kusovac učinititi jer slijedi “sječa” još nekih DPS kadrova iz Opštine koje je on već označio kao previše bliske Matijevićki ili “nedovoljno lojalne” DPS-u.

Tivat Opština

U međuvremenu iz opozicije danas su osudili Matijevićkinu odluku da podnese ostavku i ne saopšti na sjednici SO prave razloge zašto je OO DPS prošle nedjelje inicirao njenu smjenu.

“Izvjesno je da ko god bude novi kandidat za gradonačelnika  DPS-a i političkih satelita, nije ništa drugo no pion antitivatske i antibokeške podgoričke vlasti. Čiji će jedini zadatak biti da u što je moguće kraćem roku završi sve prljave poslove nalogodavaca. Jer, izbori su sve bliži, a iskustvo ih uči da je narod uvijek bio kratke pameti”- saopštio je Bokeški Forum ocjenujući da je ostavka Matijevićke proizvod njenog odbijanja da potpiše otpis dugova Porto Monteegra od 5,6 miliona eura za komunalije i konstatujući da je Matijevićkina izjava da pored svega ostaje vjerna DPS-u “tužna jer ona ostaje vjerna istim onim ljudima koji su je izdali, javno je se odrekli i bukvalno spalili na političkoj lomači.”

“Jasno je da Matijevilčka ne želi da završi kao neki drugi DPS gradonačelnici i funkcioneri koji su krali i za sebe i za partiju – u Spužu i na višegodišnjoj robiji. Sasvim je dovoljan broj DPS-ovaca koji će u Skupštini glasati za bilo koga na tom mjestu, koliko god ih to koštalo, jer ne smiju da se suprostave volji partije i svog vječitog gospodara Mila Đukanovića”- ocijenio je predsjednik OO DSS Tivta Dejan Risančić.

Izvor:S.L

Najčitanije