15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Lađari iz Metkovića doveslali do Kotora – veslali regatu dugu 280 kilometara

Ekipa Udruge lađara „Sveti Ilija“ iz Neretve na tradiciobnalnoj neretvanskoj drvenoj brodici – lađi, danas oko 16 sati uplovila je na cilj u Kotor. Metkovski lađari protekli četiri dana  veslali su regatu rutu dugu 280 km od Metkovića do Kotora. Veslale su dvije ekipe Sv. Ilije i jedna HRM-a

Prva etapa bila je na relaciji Metković-Korčula, druga od Korčule do Slanog kod Dubrovnika, a treća od Slanog do Cavtata.  Veslači u neretvanskoj lađi danas su prošli posljednju dionicu od Cavtata do Kotora gdje su stigli oko 16 sati.

Lađare iz Metkovića tokom čitave njihove neoubičajene plovidbe – možda i najduže na koju se po moru ikada otisnula jedna od tih malih riječnih brodica, kao logistička podrška i po potrebi u slučaju loših vremenskih uslova sklonište na moru, pratio je desantni brod DBM-82 „Krka“ Hrvatske Ratne Mornarice, koji je također danas uplovio u Kotor.

Lađari iz Neretve u Boki Kotorskoj – foto Roko Stjepčević Boka News

Ova plovidba je simbolična promocija tradicionalne nautičke i brodograđevne kulturne baštine donjeg toka i ušća rijeke Neretve, kao i turistička promocija i povezivanje Metkovića i Boke Kotorske, odnosno pripadnika hrvatske nacionalne zajednice koji žive u tim krajevima.

Veslajuć po deset sati dnevno, u četiri dana plovidbe, ekipa metkovskih lađara prešla je  ukupno oko 280 kilometara vodama Neretve i južnog Jadrana do Boke Kotorske. Lađare je pratio video snimatelj koji priprema film o Udruzi lađara Sv. Ilije Metkovića.

U Kotoru večeras, subota 12. jun, u 20.30 sati  na Trgu Bokeljske mornarice u Kotoru biće održana promotivna Veče Neretvana na kojoj će nastupati Ansambl Ivana Gorana Kovačića iz Siska.

Izvor:M.M.

Najčitanije