18 C
Kotor

Slušaj online radio

“LAGARIJE – čas o surogatu”

Lagarije

“LAGARIJE – čas o surogatu” je predavanje-performans namijenjen djeci uzrasta od 10 godina pa naviše, a rađen prema motivima animiranog filma “Surogat” Dušana Vukotića.

Autorski i izvođački tim čine Mirko Radonjić – reditelj i vizeulni identitet, Nina Perović – kompozitor i Marija Backović – asistentkinja reditelja.
Predstava se realizuje u koprodukciji Kulturnog centra “Nikola Đurković”, Kotorskog festivala pozorišta za djecu, a u partnerstvu sa Dramskim studijom “Prazan prostor” i uz podršku Ministarstva kulture.

Premijera je zakazana za večeras u 19 sati u Kulturnom centru, a prva repriza za sjutra (nedjelja 23. decembar) u 12 u istom prostoru.

Prodaja ulaznica po cijeni od tri eura biće na blagajni Kultunog centra danas od 10 do 12 sati i od 17 do 19 sati i sjutra od 10 do 12 sati.

Broj mjesta je ograničen. Informacije i rezervacije putem telefona 032 304 140.

“Film iz 1961. godine je satirični komentar na tadašnji društveni trenutak, no danas, kad je ono što je neposredni doživljaj skoro sasvim iščililo iz naših života i surogat postaje norma po kojoj dišemo, djeluje poražavajuće aktuelno. Uronjeni u društvene mreže kao u rastvor formaldehida, nikada nismo bili usamljeniji. A u takvom svijetu odrastaju i žive i naša djeca. Sagledati taj svijet i prihvatiti ga kao ‘normalan’ je teško, ali promijeniti ga je nemoguće jer to bi značilo: ići protiv istorije. Ipak, alternativu je nužno pronaći i mi je tražimo. Prihvatajući da je i pozorišni izraz simulacija, ne želimo da se borimo protiv surogata, već da se borimo uprkos surogatu. Pitamo se: ako je surogat već neminovan, što je to dobro što nam on može donijeti, odnosno da li nešto lažno može da posreduje i istinu? Vukotićev film služi kao osnova i inspiracija da se kroz multimedijalni performans posreduje ideja o kreaciji kao ultimativnom surogatu koji (ironično) donosi izbavljenje od surogata samog” – stoji u najavi koja nam je proslijeđena iz Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Najčitanije