7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Lastovo, posljednja hrvatska korona-free zona

Lastovo – Foto HANZA MEDIA

Korona je načela i Vis, sa šest zaraženih koliko ih je evidentirano u ponedjeljak ujutro. Na dalmatinskom se području samo Lastovo može pohvaliti da je bilo i ostalo korona-free zona, donosi Slobodna Dalmacija.

Od prvog zabilježenog hrvatskog slučaja koronavirusa do današnjeg dana na Lastovu nisu imali ni jednog zaraženog. Čak deset mjeseci, unatoč odličnoj turističkoj sezoni, oni prkose pandemiji.

Stoga o “lockdownu” ne razmišljaju, iako se šuška kako bi neki Lastovci rado dočekali vijest o kompletnom zatvaranju. A taj stav potvrđuju i najave viškoga gradonačelnika i načelnika Stožera civilne zaštite Ive Radice, koji kaže će se u slučaju porasta broja oboljelih zatvoriti otok, kompletno, na deset dana. Tu najavu je čuo i lastovski načelnik Leo Katić, no takav scenarij na svom teritoriju za sada ne vidi.

– Mislim da mi i dalje trebamo biti normalni, da se trebamo paziti i nadajmo se kako će sve biti u redu – kratko je izjavio načelnik Katić.

Na Lastovu se o koroni uopće ne želi govoriti za javnost. Oko toga su prilično rezolutni i jedinstveni. Svakako ima nešto u njihovu modelu obrane, temeljenom na općenitom mišljenju kako svojim ponašanjem u kontaktu s ljudima izvan otoka, nepoznatima, odlučuju o svom zdravlju i zdravlju svojih susjeda. Ukupno njih 670 živi na Lastovu i možda je zato nekima od njih kompletna izolacija i zatvaranje za pridošlice opcija koja ima smisla.

– Ima i takvih koji bi te mjere odmah proglasili, kako ne. Ali zašto bi se ovaj naš otok zatvorio? Gdje je tu smisao, kad smo već sami po sebi ovako udaljeni od kopna, toliko izolirani od svih drugih? – pita se jedan od najvećih lastovskih poduzetnika, Marčelino Simić, vlasnik restorana i marine, kroz koje je ovog, za brojne turobnog ljeta, prodefiliralo minimalno 15 tisuća ljudi.

Pa kaže kako na otoku tu tezu o zatvaranju podržava “stariji svit”, koji jedino kretanje ima do butige, doktora, crkve i prozora s kojeg “ćiri” na ono što se vani događa. Odlukom o zatvaranju otoka, veli, oni bi onemogućili dolazak tih što bi na Lastovo stigli bez nekog konkretnog razloga.

– E, ali bi u isto vrime digli tu mjeru zabrane na Božić, kada nam dolazi naša mladost što se školuje na kopnu. I držali bi ga otvorenim dok su oni tu. I čim odu, proglasili zatvaranje do travnja, kad počnu dolaziti prvi gosti. Ima nešto i u ovom našem suncu, vitaminu D i jodu. Nemamo mi ni zmija otrovnica, ni otrovnih pauka… Šalim se, ali nas je život u izolaciji, koja uvijek traje, učinio jačima. Možda se zato ovako dobro držimo – veli Marčelino Simić.

Najčitanije