23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

“Lastovska fešta“ okupila poštovaoce tradicije, lastovskih običaja…

Kako tradicija nalaže, kulturno-zabavna manifestacija „Lastovska fešta“ koja se održava 49 godina za redom, sinoć je započela postrojavanjem i smotrom Odreda Bokeljske mornarice iz Tivta, ispred crkve Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi, nakon čega je odigrano tradicionalno Bokeljsko kolo, ovog više od 12 vjekova starog memorijalnog udruženja bokeljskih pomoraca, uz muzičku pratnju Glazbeno provjetnog društva “Tivat”.

U organizaciji Kulturno-zavičajnog udruženja „Napredak“ Gornja Lastva, brojni posjetioci su uživali u mediteranskom ambijentu i prigodnom umjetničkom programu, uz zvuke Glazbeno prosvjetnog društva Tivat i muzičkog sastava Kompas iz Ploča.

Lastovska fešta – foto Roko Stjepšević

“Naša misija je očuvanje tradicije, običaja, zajedništva, njegovanje lastovskih običaja. Svih ovih godina trudili smo se očuvati materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu…”, kazala nam je članica KZD Napredak Gornja Lastva, Marija Nikolić.

Lastovsku feštu sufinansira Opština Tivat na osnovu Odluke o manifestacijama iz oblasti kulture, koje se sufinansiraju iz budžeta Opštine kao i Turistička organizacija Tivat.

Najčitanije