17 C
Kotor

Slušaj online radio

Le Figaro: Crna Gora jezgro Balkana pod suncem

Gospa od Škrpjela – Foto Zoran Nikolić

Prestižni francuski magazin Le Figaro objavio je članak o Crnoj Gori kao atraktivnoj turističkoj destinaciji koju vrijedi posjetiti, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

“Novinari ovog magazina, koji su u organizaciji Nacionalne turističke organizacije boravili u studijskoj posjeti Crnoj Gori, u članku nisu krili oduševljenje našom zemljom.

U članku se između ostalog navodi: Njena obala je jedna od najsjajnijih na Mediteranu, dok se na sjeveru mogu naizmjenično pronaći divlja jezera, duboki kanjoni i netaknuti vrhovi.

Ono što posebno ističu jeste da je naša zemlja ima veliki broj pravoslavnih i katoličkih crkvi, kao i džamija i da je Crna Gora u stvari jezgro Balkana pod suncem.

Bokokotorski zaliv je predstavljen kao predio nestvarne ljepote i mješavina jezera u Švajcarskoj, norveških fjordova i venecijanske lagune. Osim toga, u članku se navodi, da u tom predjelu svaki ćošak na ulici predstavlja jednu stranu istorije i da se uticaj Venecijanske Republike i njihova elegancija može pronaći na cijeloj crnogorskoj obali.

Novinari su bili impresionirani Skadarskim jezerom, brojem i vrstama ptica koje se na njemu nalaze, kao i okolnim selima i njihovim načinom života. Poseban utisak na njih je ostavila Pavlova strana i pogled koji se pruža sa tog dijela, koji su nazvali Amazon Balkana”, piše u saopštenju.

Skadarsko jezero

Njihovu priču završavaju Prokletijama. Dolaskom u dolinu Grebaje uočili su očaravajući alpski pejzaž, sa livadama punim cvijeća i impresivnim vrhovima.

Svojom ljepotom i vrhovima sa oštrim grebenima, koji stoje uspravno prema nebu izdvajaju se Volušnica i Talijanka, a ukoliko se odvažite da krenete u osvajanje ovih vrhova obavezno koristite pomoć vodiča, preporučuju čitaocima, navodeći da ih ne treba zavarati činjenica da je Crna Gora teritorijalno mala zemlja”, piše u saopštenju.

Pravo je čudo kako je ova mala zemlja zapravo toliko velika, a njena kompaktna geografija nudi beskrajne horizonte, zaključuje se na kraju teksta.

Najčitanije