21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Lepetane – Krtoljska raskrsnica najfrekventniji putni pravac u državi, prosječno je dnevno prolazilo gotovo 21.000 vozila

Lepetane – Krtoljska raskrsnica najfrekventniji putni pravac u državi, prosječno je dnevno prolazilo gotovo 21.000 vozila
Jaz – Tivat – Foto Mediabiro

Najfrekventniji putni pravac u državi je M-11 Lepetane-Krtoljska raskrsnica, saopštili su iz Uprave za saobraćaj.

Naš automatski brojač saobraćaja u mjestu Lovanja registrovao je 5.080.574 vozila, oko tri odsto više nego prošle godine, saopšteno je iz Uprave za saobraćaj.

Tom saobraćajnicom prosječno je dnevno prolazilo gotovo 21.000 vozila.

Gotovo isti intenzitet saobraćaja evidentiran je i na putu M-1, dionica Krtoljska raskrsnica-Budva, gdje je za osam mjeseci, prema našem automatskom brojaču saobraćaja koji je instaliran u Radanovićima, prošlo 4.972.671 vozila ili prosječno dnevno više od 20.000 vozila-ističu iz Uprave za saobraćaj.

Prosječni dnevni saobraćaj veći je oko šest odsto nego prošle godine 

Prosječni dnevni saobraćaj na regionalnim i magistralnim putevima u Crnoj Gori, za prvih osam mjeseci tekuće godine, veći je oko šest odsto nego prošle godine u isto vrijeme, saopštili su iz Uprave za saobraćaj.

Do povećanja intenziteta saobraćaja, dodaju, došlo je na gotovo svim putnim pravcima, izuzev dionica na kojima se izvode radovi.

Najveći rast evidentiran je na putu R-24 Buča-Lubnice, odnosno na putnom pravcu od Berana prema Kolašinu preko Lubnica.

-Naš automatski brojač saobraćaja koji je instaliran u mjestu Buča registrovao je prolazak 758.061 vozila za prvih osam mjeseci, što je uvećenje od 240 odsto u odnosu na isti period 2023.

Razlog je što je u martu otvoren tunel Klisura, koji skraćuje dužinu putovanja od Berana do Kolašina za više od 40 kilometara.

Do povećanja prometa došlo je i na putu R-13 Kolašin-Mateševo, koji je veza auto-puta sa magistralnim putem M-2 Podgorica-Kolašin-Mojkovac i to za 21,45 odsto.

Prema podacima dobijenog sa našeg automatskog brojača u Vladošu, za osam mjeseci ovim putem je prošlo 1.842.295 vozi most-navodi se u saopštenju.

Takođe, za petinu je porastao i promet na putu R-11 Tomaševo-Slijepač most.

Najveći pad registrovan je na putu R-10 Đuđevića Tara-Mojkovac kojim je za osam mjeseci prošlo oko 49.000 vozila-za 54 odsto manje nego u uporednom periodu lani.

Razlog su radovi na sanaciji klizišta u mjestu Sokolovina.

Do smanjenja intenziteta saobraćaja došlo je i na putnom pravcu od Podgorice prema Kolašinu i obratno “što je i očekivano, imajući u vidu da većina vozača koristi auto-put za vožnju od Glavnog grada prema sjeveru i obratno”.

-Prema podacima sa našeg brojača u mjestu Mioska, na tom putnom pravcu došlo je do pada od oko 24 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je naš automatski brojač saobraćaja instaliran u Morači evidentirao pad od oko 22 odsto.

Takođe, zbog rekonstrukcije, za petinu je manji protok saobraćaja i na putu R-1 Cetinje-Čekanje.

Uprava za saobraćaj posjeduje oko 60 automatskih brojača saobraćaja koji su instalirani na gotovo svim putnim pravcima i koji neprekidno evidentiraju promet vozila po smjerovima i kategorijama 24 sata dnevno.

Brojanje saobraćaja sprovodi se radi prikupljanja podataka o intenzitetu i strukturi saobraćaja. Osnovni podatak je prosječni godišnji dnevni saobraćaj (PGDS) i dobija se tako što se ukupan broj vozila za godinu dana na jednoj dionici puta podijeli sa brojem dana u godini-poručili su iz Uprave za saobraćaj.

Najčitanije