12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Letica: Čeka nas dugi rat u Ukrajini i neizvjesna situacija u Evropi

Ante Letica

Stručnjak za sigurnost i obavještajnu djelatnost Ante Letica rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 da se moramo pripremiti na dugotrajan i iscrpljujući rat u Ukrajini te da nas čeka neizvjesna situacija u samoj Evropi, odnosno u tom dijelu Europe, a ruskog predsjednika Vladimira Putina optužio je da na sve moguće načine pokušava napraviti razdor u Evropskoj uniji i u NATO-u kako bi sebi olakšao situaciju.

Ukrajinska vojska prije desetak dana pokrenula je protuudar s ciljem oslobađanja Hersonske regije i zauzimanje zapadne obale rijeke Dnjipar. Rusi, čini se, ne napreduju više, ali su utvrdili bojišnicu. Zapadni obavještajci procjenjuju da bi se rat u Ukrajini mogao pretvoriti tijekom zime i iduće godine u sumornu dugotrajnu krizu u kojoj će obavještajno-informacijski, energetski i diplomatski rat preuzeti dominaciju.

Upitan o ishodu ukrajinske protuofenzive u Hersonu, Letica je u HTV-ovoj emisiji rekao da nema novih informacija ni s ukrajinske ni s ruske strane, što je, kaže, znak da se vode teške, krvave borbe, ali da bitnog pomjeranja crte bojišnice u korist Ukrajine za sada nema.

– Ovaj rat će se možda pretvoriti u pozicijski rat, u jedno trajno žarište sukoba i nesigurnosti na tlu Europe, i mislim da nas tu čeka još dugih i teških trenutaka u ovom ratu, rekao je također Letica.

Nije se složio da je postignuta ravnoteža u omjeru raketnih sustava na dvije strane – Rusija je i dalje nadmoćna u tim sustavima, ustvrdio je.

– Ukrajinci sada imaju jednu mogućnost da precizno gađaju točno izdvojena zapovjedna ruska mjesta, skladišta oružja, konvoje i tako dalje, i tu su Ukrajinci u jednoj prednosti. Međutim, što se tiče same količine oružja i opreme, municije, Rusi su i dalje u jednoj prednosti, rekao je.

Smrtni slučajevi oligarha – potpis ruskih službi

Letica je rekao kako mu se čini “da nas čeka jedan dugi rat” i “neizvjesna situacija u samoj Europi, odnosno u tom dijelu Europe”.

Ustvrdio je i da je ukrajinska služba sigurnosti jedan od možda najlošijih, ako ne i najlošiji segment ukrajinskog vojno-policijsko-sigurnosnog sustava.

– Ona nikad nije bila neka relevantna služba, opterećena je brojim aferama, kriminalom, spregom s kriminalom i premrežena ruskom agenturom, proruskim elementima, rekao je Letica.

Mislim da je situacija na bojištu takva da se moramo pripremiti na jedan dugotrajan rat, iscrpljujući rat, i neće nam biti lako, po nekim analitičarima, pet do 10 godina

Komentirajući brojne smrtne slučajeve ruskih oligarha, vodećih ljudi energetskih tvrtki, Letica je rekao da u velikoj većini tih slučajeva raspoznaje potpis ruskih službi, istaknuvši da je ruski predsjednik Vladimir Putin “dijete KGB-a” koje je dolaskom na vlast na najvažnije pozicije u ruskom sigurnosno-obavještajnom sustavu dovelo svoje kolege ili svoje šefove.

– Meni je sve ovdje jasno. Uz moguću neku iznimku, to je potpis ruske obavještajne službe, konkretno FSB-a, dodao je.

Rekao je i da su ruske službe bile vrlo aktivne u Ukrajini te da su stalno obavještajno-subverzivno djelovale u toj zemlji – i to u prvom redu FSB, onda i GRU, a SVR manje.

Nova krizna žarišta?

Osvrćući se na energetsku krizu, Letica je ustvrdio da obavještajne službe, “pa i neki drugi”, hibridnim operacijama nastoje razbiti jedinstvo posebno Europske unije, koja, kako je dodao, najviše pati zbog situacije s Rusijom.

– Putin na sve moguće načine pokušava napraviti razdor u Europskoj uniji i u NATO-u kako bi sebi olakšao situaciju, rekao je.

Upitan ima li Rusija snage otvoriti nova krizna žarišta u drugim zemljama, poput Moldavije, BiH, Kosova ili Crne Gore, Letica je rekao da je to u slučaju Moldavije realnost, a što se tiče naše regije, rekao je da ne mogu doći ovamo jer moraju zaratiti sa zemljama NATO-a u okruženju, ali da putem svojih proruskih elemenata u Srbiji, BiH – posebno Republici Srpskoj – te u Crnoj Gori – koja je, kako je ustvrdio, već izložena “puzajućoj agresiji srpsko-ruskih elemenata” – mogu pokušati isprovocirati neki incident.

Letica je rekao i da se moramo pripremiti da će rat u Ukrajini dugo trajati te da će energetska kriza biti dugo prisutna, kao i da će Europa platiti najveću cijenu.

– Mislim da je situacija na bojištu takva da se moramo pripremiti na jedan dugotrajan rat, iscrpljujući rat, i neće nam biti lako, po nekim analitičarima, pet do 10 godina, nažalost, zaključio je.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije