21 C
Kotor

Slušaj online radio

Liberatore i Jock dolaze u Herceg Novi na 18. HSF

Liberatore and Jock

Izuzetna godina za Hercegnovski strip festival(HSF) i njegov doprinos kvalitetnoj kulturnoj sceni Herceg Novog, Boke i Crne Gore se nastavlja. Nakon, po mnogima, najvećeg kulturnog događaja godine, gostovanja maestra Mila Manare na Devetom Strip vikendu, i izložbe njegovih originalnih radova koju su ljubitelji umjetnosti mogli vidjeti na oba sprata gradske galerije tokom marta i aprila, organizatorski tim HSF-a uspješno je predstavio svoj festival i svoj grad i zemlju na prestižnim Crtani Romani Šou u Zagrebu i Komikonu (Comicon) u Napulju.

Upravo u Napulju, na jednom od najvećih svjetskih okupljanja ljubitelja stripa i pop kulture, potvrđen je dogovor da na 18. Hercegnovskom strip festivalu koji će se održati od 6. do 11. septembra, 2024. godine, jedan od specijalnih gostiju bude i Tanino Liberatore, globalna legenda devete umjetnosti. Dolazak na Hercegnovski strip festival potvrdio je i Mark Simpson, poznatiji kao Džok (Jock), škotski umjetnik koji kao i Liberatore, pripada samoj eliti svjetskih strip umjetnika.

Tanino Liberatore jedan je od najznačajnijih italijanskih ilustratora i strip crtača svih vremena. Njegovu mladost obilježava druženje sa velikanima stripa Andreom Pacijencom i Stefanom Tamburinijem pod čijim uticajem i ulazi u strip i prve radove objavljuje upravo u njegovom magazinu Kanibal. Uz podršku njih dvojice, Liberatore stvara i „RanXerox“ njegov najpoznatiji i najdugovječniji strip. Objavljuje i u kultnim magazinima Il Male, Frižider, Eho Savane, Tranfert, Metal Hurlant, Nastaviće se, Šik, Hastler, Uvrnute priče, po scenarijima najpoznatijih svjetskih autora.

Tamburinijeva prerana smrt Liberatorea udaljava od stripa, te se posvećuje ilustraciji i radu na filmu. Crta omote za albume poznatih svjetskih bendova od kojih je svakako najpoznatiji onaj za „The Man from Utopia“ Frenka Zape na kojem je muzičar predstavljen kao RanXerox. U svijetu filma uspješan je i kao art direktor i kao kostimograf i kao scenograf.

Stripu se vraća s vremena na vrijeme oživljavajući svog najpoznatijeg heroja RanXeroxa, crtajući specijalne epizode Betmena za ediciju „Crno i bijelo“, kratke priče za legendarni magazin Heavy Metal te fenomenalni album „Lucy“ za francuskog izdavača Glenat.

liberatore per zappa

Rođen kao Mark Simpson, Džok (Jock) karijeru započinje u najvećoj britanskoj izdavačkoj kući 2000 AD crtajući poznate junake Sudiju Dreda, Tor Sajana i Leni Ziro, što ga preporučuje američkom gigantu DC Comics gdje dobija poslove na prestižnim naslovima Helblejzer, Gubitnici, Zelena strijela i Betmen. Upravo radom na Betmenu stiče status jedne od najvećih svjetskih zvijezda stripa. Ovog junaka crta u njegovom redovnom izdanju kao i u serijalima Detektivske priče, All Star Betmen, Betmen koji se smije, kao i mnogim pojedinačnim pričama.

Džok se ističe i radom za Marvel na naslovima X-men i Vulverin, te za najvećeg nezavisnog izdavača Image Comics naslovom Vještice, sa legendarnim scenaristom Skotom Snajderom. Svojim autentičnim stilom iskazao se i kao jedan od najboljih crtača naslovnica, te njegove kreacije krase neka od kultnih izdanja Betmena, Supermena, Derdevila, Čudovišta iz močvare, Hulka, Američkog vampira, Venoma, Skalpiranih… Dobitnik je velikog broja međunarodnih nagrada za svoj rad. Ovaj izuzetni umjetnik se iskazao i kao zvijezda filmske produkcije dajući ključni doprinos holivudskim blokbasterima kao što su Henkok, Bojni brod, Potomci (Children of Men), Dred, Betmen početak, X-men: Dani buduće prošlosti, Ex Machina.

Uz već najavljenu prvu specijalnu gošću, Džil Tompson, ovogodišnje osamnaesto izdanje Hercegnovskog strip festivala obećava da bude jedno od najimpozantnijih okupljanja strip umjetnika na svijetu. U predstojećim danima stiže i predstavljanje preostalih devet velikana devete umjetnosti koji su ovogodišnji specijalni gosti ovog fantastičnog festivala, ali slijede i najave sjajnog muzičkog programa kakav zaslužuje jedan grad kulture i umjetnosti.

Najčitanije