17 C
Kotor

Slušaj online radio

 Lijep gest – grupa birača “Tivatska Akcija” donirala slike JU Muzej i galerije Tivat

Donacija za JU Muzej i galerija Tivat

Grupa birača “Tivatska Akcija” poklonila je JU Muzej i galerija Tivat dvije umjetničke slike tivatskih slikara – Vespa (ulje na platnu, 70 * 50 cm) Momčila Macanovića i “Organizam Službe” (ulje na platnu, 60*80 cm) Mileta Albijanića.

“Prilikom donošenja Odluke o budžetu Opštine Tivat za 2024. godinu založili smo se da se opredijele sredstva za nabavku djela tivatskih slikara i vajara, kako bi se obogatio fundus JU Muzej i galerija Tivat, a ujedno i podržalo stvaralaštvo tivatskih umjetnika. Ovo je naš skromni doprinos obogaćivanju  pomenute zbirke.”

Donaciju su  u ime Tivatske Akcije uručili Sanja Vuković i Vukašin Lakić.

“Momčilo Macanović i Mile Albijanić su renomirani tivatski slikari,  koji su prepoznati na domaćoj, regionalnoj i međunarodnoj sceni. Kolekcija umjetničke zbirke obogaćena je sa po još jednim djelom uz ,,Trubač”,,Barke” i “Top” iz umjetničkog opusa Macanovića i,Infantilna nebesa” Albijanića” podsjetila je direktorica Danijela Đukić koja se zahvalila na vrijednim poklonima.

Muzeji su ustanove čiji rad uz poštovanje i sprovođenje Zakona prati i niz pravilnika, te postoji procedura od ulaza predmeta u muzej do uvođenja u Knjigu Inventara kada predmet zvanično postaje vlasništvo muzeja.

“Ovo je prilika da skrenem pažnju na značaj muzeja u društvu i da pozovem prijatelje muzeja, ljubitelje umjetnosti i kulture da u kontinuitetu doprinose razvoju muzeja i budu dio uspješne priče.” – istakla je direktorica.

Najčitanije