13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

,,Lijerica dubrovačkog kraja” predstavljena u Kotoru

,,Lijerica dubrovačkog kraja”, naziv je knjige autora Đorđa Begua,  koja je predstavljena u srijedu  u Galeriji Solidarnosti u Kotoru, u sklopu progarama XVII Međunarodnog festivala klapa Perast.

Šest poglavlja knjige, opremljene brojnim fotografijama, shemama i opisima procesa gradnje, svjedoči o pet decenija života provedenog uz ovaj gudački instrument, koji je pored Dalmacije i Boke Kotorske zastupljen i širom Mediterana, kazala je  prof. Marina Dulović u uvodnom djelu večeri.

O knjizi i autoru govorio je predsjednik Udruženja dubrovačkih pisaca Boris Njavro, koji je istakao kao zanimljiv podatak da se autor Đorđe Begu po dolasku na studije iz Kotora u Dubrovnik zaljubljuje u ovaj instrument koji u to vrijeme nije bio popularan niti tražen.

“To su bile šezdesete godine kada on upoznaje lijeričara iz Osojnika gospara Stijepa Đurića koji ga je uputio u tajne sviranja i izrade vlastite lijerice. Što se tiče same knjige, nevjerovatno je da se neko u današnjem vremena toliko potrudio da napiše kako je i sam u podnaslovu kazao – priručnik za izradu i održavanje uz osnove sviranja. On je u knjizi prikazao note, opisao kako se izrađuje i poravlja ovaj tradicionalni instrument poznat u cijeloj Dalmaciji i Boki”, kazao je između ostalog Njavro.

Autor knjige Đorđe Begu zahvalio se prisutnima što su došli u velikom broju i na taj način dali pažnju ovom skoro zaboravljenom instrument u Boki Kotorskoj.

,,Iako sam došao u Dubrovnik gdje se lijerica svirana, kroz pisanje ove knjige sam shvatio da o ovom instrument ima jako malo zapisanih činjenica. Istaržujući došao sam do zaključka da svaki dio ovog instrumenta ima više različitih naziva, zato je važno bilo sve to zapisati kako bi znanje prenjeli na mlađe generacije” istakao je Begu.

Lijerica dubrovačkog kraja

Na kraju predstavljanja svoje knjige Begu je na opšte oduševljenje brojne publike odsvirao nekoliko taktova popularnog “Linđa”.

U muzičkom djelu programa nastupila je učenica srednje muzičke škole ,,Vida Matijan” Danijela Krstović na gitari.

Đorđe Begu je rođen u Kotoru a učio je violinu kod prof. Nikše Čučića i gitaru kod Antuna Homena u kotorskoj Muzičkoj školi. Školovanje je nastavio u Dubrovniku, gdje već 55 godina sa uspjehom svira liricu – lijericu, i izrađuje ovaj gudački instrument.

Najčitanije