12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ljubavlju, strpljenjem i radnom etikom spojio sport, poljoprivredu i turizam 

Mladen Rakčević: Od vinograda do čaše pune vina potrebna su tri fakulteta



Istaknuti crnogorski sportista sa Cetinja Mladen Rakčević, već šest godina je uspješan vinogradar, i preduzetnik, obnavljajući poljoprivredno gazdinstvo u selu Smokovci, koje su prije pola milenijuma osnovali njegovi preci.

U jedinstvenom seoskom ambijentu, 15 kilometara od Cetinja u Riječkoj nahiji, Mladen je rukomet zamijenio vinogradima, poljoprivredom i turističkom djelatnošću. Uzgaja oko 1300 čokota vinove loze, za sad, autohtonih domaćih sorti „vranac“ i „kratošija“, i „kaberne“,  tri sorte, za koje kaže da najviše voli. Polovinom septembra je ubrao grožđe iz vinograda u Smokovcima, dokupio je još kvalitetnoga grožđa i sve se to zajedno ovih dana fermentiše u bačvama u malom vinskom podrumu u obnovljenoj staroj đedovoj kući. Kaže da je proizvodnja vina na porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu limitirana na 3000 flaša godišnje, u skladu sa prostornim kapacitetima vinskog podruma.

-U selu Smokovci je moja starina, tu smo 500 godina. Moja familija je došla u doba Ivana Crnojevića iz Paštrovića, naselila ovo područje, dan-danas smo tu i ostaćemo tu. Poslije rukometa nisam imao dvojbu đe bih trebalo da završim. Do 2004. godine igrao sam za RK „Lovćen“ Cetinje, poslije toga sam promijenio šest klubova, oko deset godina živio sam u Makedoniji, gdje sam igrao za dva kluba- „Vardar“ i „Metalurg“ u Skoplju. Po završetku karijere riješio sam da dođem u rodno Cetinje, a onda i u Smokovce, gdje sam krenuo u obnavljanje porodične tradicije, priča Mladen za Boka news. Dodaje da je Makedonija sjajna vinska zemlja i divna zemlja generalno: „Đe sam god igrao, gledao sam da obilazim vinarije, to mi je bila ogromna ljubav“.

Vinarija

-Vratio sam se u mjesto koje je prije svega moja ljubav, a tek onda sam razvio i ideju o vinogradima i vinariji. Djetinjstvo sam vikendima provodio sa porodicom u Smokovcima, baš ovđe, to je kuća stara 130 godina. Na taj način smo i zavoljeli ovo ja i sestra, koja mi pomaže uvijek kad su veće grupe u posjeti, to je porodični posao. Ovo što radim u suštini je dug prema mojim precima, jer sam žarko želio da obnovim staru kuću i da na neki način utvrdim sve to, pa se nadam i da će neko poslije mene brinuti o ovome, kaže Rakčević, koji je otac jedanaestogodišnje ćerke, učenice šestog razreda osnovne škole i Muzičke škole na Cetinju, svira violončelo.

Ovo je šesta godina kako se bavi ovim poslom, malo drugačije od onoga što pamti dok je njegov đede radio u vinogradu.

-Drugačije se pravilo to, ono što pamtim od đeda i oca, sad je zaista taj posao postao nauka, nešto što mi kao turistička zemlja moramo pratiti, da budemo upućeni u trendove pravljenja vina, da bismo na neki način imali pravu ponudu za turiste, kaže Rakčević.

Planira da ulaže u razvoj seoskoga turizma, do sada je puno uložio, sve je sam radio, nije koristio nikakve državne subvencije, ali jeste privatne kredite. U toku je procedura u saradnji sa IRF-om, kako bi na zemlji koju je kupio na vrhu brda u blizini vinarije, gdje je divan pogled na Skadarsko jezero, izgradio apartmane. U ostvarenje ovih planova krenuće iduće godine.

-Malim koracima do velikog cilja, sve je ovo proces. Ko ima ljubav i ko ima strpljenja i ko ima radnu etiku, neka uđe u sve ovo, neka počne da se bavi uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina, ali ko to sve nema – bolje neka odustane. Malo nas je takvih, poručuje Mladen svima koji bi voljeli da se bave ovim poslom.

Rakčević u razgovoru sa gostima

Goste prima po preporuci

-Najkvalitetnija je preporuka usmena – od čovjeka do čovjeka. Mi primamo domaće goste po principu zakazivanja, takođe nam dolaze strani turisti tokom ljetnje sezone, kad dođu do Cetinja, ili izađu na Lovćen, turistički poslenici im ponude i da dođu na degustaciju u moju vinariju. Vina prodajemo i ima ih po dobrim restoranima u Crnoj Gori i vinskim prodavnicama, jer su u pitanju male količine, ali kvalitetne, objašnjava bivši sportista, vrsni vinogradar i vinar.

Vino je nauka, od vinograda do vinske čaše…

 – Vino je nauka, od vinograda do vinske čaše trebaju tri fakulteta. Imam sjajnog enologa Andona Krstevskog, mog velikog prijatelja iz Makedonije, uz njegovu stručnu pomoć, sve to radimo uz veliku ljubav. Uz neko elementarno znanje o tome pravimo solidna vina, ističe Mladen, koji je jedno od svojih originalnih vina nazvao „Pečalbar“, po makedonskom nazivu za nadničara, težaka, argatina, “gastarbajtera”.

/Tekst i foto:  M.D.P./

Najčitanije