22.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO – Herceg Novi

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, mediteranologije, filozofije i knjiga za djecu.

Sve priče knjiga je, kao što joj sam naziv sugeriše, između čijih korica se nalaze sve priče koje je ikad napisao umalo Nobelovac, Milorad Pavić. Iako važi za jednog od naših najvažnijih romansijera, on nikada nije napustio formu kratke priče. Kad jednom zakoračimo u književni svijet Milorada Pavića, više nikada ne izlazimo iz njega. Njegov horizont otkriće nam nevidljivu paralelu u kojoj se književnost i stvarnost neprestano prepliću, a svako čitanje jeste pokušaj da se emigrira iz jednog u drugi svijet. Izdavač je Vulkan.

Ništa nas ne smije iznenaditi kultini je roman Ante Tomića po kome je snimljen film Karaula. Glavni junak u romanu je Splićanin Siniša Siriščević koji odbrojava svoje posljednje dane na odluženju vojnog roka 1985. godine u karauli na albanskoj granici. Jedan od načina na koji se bori protiv besmisla, slušanje je pank-roka. Tu sklonost dijeli sa beogradskim taksistom Ljubom Vrapčetom. Vojnici su svojevrsni zarobljenici karaule, ali tajanstvena bolest poručnika Imrea Nađa Siniši odjednom otkriva neočekiovane mogućnosti izlaska u grad, pa i upoznavanje poručnikove žene koja mu postaje ljubavnica. Izdavač je Laguna.

Carica Sisi autorke Điđi Grifis roman je inspirisam Netfliks serijom. Priča je ovo o snažnoj ženi koja je postigla nemoguće. Godine 1853. bavarska princeza Helen vrijedno se sprema za udaju za cara Austrije Franja Josifa. Za to vrijeme, njena mlađa sestra Elizabeta, poznata kao Sisi, sanja o romantičnoj ljubavi i uglavnom provodi vrijeme tako što jaše, šeta šumom ili crta. Ona zna da je život nešto više od svečanih zakuski i korseta. Ali kad se Sisi i Franc slučajno sretnu u vrtovima palate, daleko od radoznalih očiju i nemilosrdne kritike dvora, shvataju da se njihova privlačnost ne može poreći. Izdavač je Vulkan.

Uzdaj se u mene roman je Andeša Ruslunda. Evert i Pit su došli u životnu fazu u kojoj ne mogu više nikome vjerovati. Često se pitaju zašto nijedna idila ne može da potraje već se pretavara u košmar ispunjen otmicama, robovima, injekcijama sa smrtonosnimn dozama i  i trgovinom organima, a uvijek strada neko ko je njima drag. Uzbudljvia i aktuelna krimi priča koja prerasta u vrhunski triler kako mu se bliži kraj. Ruslund jš jednom pokazuje da je izvanredan stilista. I u ovom, kao i u prethodnim ostvarenjima govori o najtežim savremenim pitanjima. Izdavač je Laguna.

Nasleđe Rima – Evropa i Mediteran od 400. do 1000. godine Krisa Vikama knjiga je koja predstavlja hrabar pokušaj da se period evropskog srednovjekovlja rasvijetli iz ugla političke, društvene i kulturne istorije, sa posebnim fokusom na to kako su se tokom ovog perioda mijenjali obrasci političkog i ekonomskog organizovanja u zapadnoj i istočnoj Evropi te u islamskom svijetu, od Bliskog istoka do Španije. U knjizi su predstavljeni ne samo rezultati novih tendencija u istoriografiji već i u arheologiji i drugim srodnim oblastima koje posljednjih decenija korjenito mijenjaju naše viđenje srednjeg vijeka. Izdavač je Clio.

O herojima Tomasa Karlajla knjiga je koja nam donosi autorov pogled na proces istorije. Karlajlova teorija istorije počiva na vjeri u ljude koje je proviđenje poslalo na svijet.Usredsređujući se isključivo na praktično, i skoro bez zanimanja za apstraktno, on ne voli nikakav filozofski sistem. Za njega su istorijske ličnosti smao heroji, oni koji su pozvani da upravljaju svijetom i da ga vode putem napretka. Karlajl ide tako daleko da tvrdi kako bogovi i proroci nisu ništa drugo nego heroji prošlih vremena, a da su heroji njegovog vremena ovaploćeni u pjesnicima, sveštenicima, književnicima i kraljevima. Izdavač je Talija.

Kako sam putovao kroz vreme sa hrčkom je prvi roman autora Rosa Velforda. Misteriozno pismo koje Al za svoj dvanaesti rođendan dobija od pokojnog oca ga vodi do vremenske mašine u podrumu stare kuće. Misija koja mu predstoji zahtijeva od njega da se vrati u 1984. godinu i spriječi nesrecu koja izrokuje tatinu smrt. Al, međutim, ubrzo uočava da za takvo putovanje postoje određena pravila koja zahtjevaju maštovitost i hrabrost, laganje mame, krađa mopeda… i čuvanje kućnog ljubimca hrčka od opasnosti. Izdavač je Odiseja.

* Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije