20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Lodama počele tradicionalne Tripundanske svečanosti u Kotoru

Na trgu ispred bazilike svetog Tripuna u Kotoru u petak su, tradicionalnim izgovaranjem loda, pohvala sv. Tripunu i podizanjem zastave na bazilici počele Tripundanske svečanosti koje se održavaju u čast zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije.

Početak svečanosti tradicionalno izgovaranjem loda trebao je označiti Mali admiral, Vihor Moškov iz Kotora, što je uloga kojom se simbolički ističe generacijsko trajanje Bokeljske mornarice, a pretpostavlja se da je uvedena još u XVI. stoljeću, kada je mornarica preuzela vanjsku proslavu Svetog Tripuna.

Međutim, pošto je Admiralitet Bokeljske mornarice ove godine imenovao Malog admirala koji nije kršten, Kotorska biskupija mu nije dozvolila da izgovara lode-pohvale svecu, već je to uradio svečenik biskupije don Ante Dragobratović.  Lode se izgovaraju prije podizanja zastave.

Lode 2023. – foto Boka News

Kotorski biskup mons. Ivan Štironja podsjetio je na tradicionalne vrijednosti “vjere i časti”, što je i geslo koje nosi grb Bokeljske mornarice,  istaknuvši važnost dugogodišnje tradicije koja se njegouje na tim prostorima.

“Budimo ponosni čuvari tradicije koja je nikla iz katoličke liturgije i pobožnosti u čast sv. Tripunu. Veselo plešimo njegovo kolo i još veselije živimo kršćansku poruku i sadržaje na koje nas podsjeća Tripunovo kolo”, poručio je kotorski biskup.

Svečanosti u Kotoru prisustvovao je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović u prisustvu više ministara, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić sa potpredsjednicima, predsjednica SO Kotor Maja Mršulja.

Lode 2023. – foto Boka News

U srednjovjekovnim gradovima istočnojadranske obale u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru ostali su sačuvani tekstovi loda (pohvala) svecima zaštitnicima. Danas se one izgovaraju samo u Kotoru uoči proslave svetog Tripuna.

Na sam Tripun dan, 3. februara bit će organizovano misno slavlje, a središnja vanjska proslava, sa tradcionalnim Tripundanskim kolom koje pleše Bokeljska mornarica ispred bazilike biće organizovane u nedjelju 5. februara.

Lode 2023. – foto Boka News

Svečanu pontifikalnu misu predvodiće mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit splitske nadbiskupije, te apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije. Nakon mise će uslijediti procesija gradskim ulicama.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije