3 C
Kotor

Slušaj online radio

Lodama počinje proslava Svetog Tripuna

Lode – Mali admiral 2015. foto arhiv Boka News 

Proslava zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije Svetog Tripuna ove godine će se održati u skladu s važećim epidemiološkom mjerama, što znači da će izostati uobičajena Vanjska proslava prve nedjelje nakon 3. februara, kolo Svetog Tripuna i procesija s relikvijama, obavještavaju iz Biskupskog ordinarijata Kotor.

Proslava nebeskog zaštitnika grada Kotora i kotorske biskupije počinje u srijedu 27. januara, kada će Mali admiral Bokeljske mornarice tačno u podne sa lođe katedrale Svetog Tripuna izgovarati Lode – pohvale zaštiniku grada Svetom Tripunu, koji se slavi 3. februara.

Imajući u vidu vanredne okolnosti uslovljene pandemijom, Admiralat Mornarice je odlučio  da ove godine ne izabere novog malog admirala već da produži mandat prošlogodišnjem, Karlu Marjana Ribici, do 13. januara 2022.

Pri tome je uzeto u obzir da u toku prošle godine mali admiral, kao i Glavni odred Mornarice, zbog pandemije nije nastupao na  većini Statutom predviđenih manifestacija

Mali admiral je simbol podmlađivanja Mornarice a njegov glavni zadatak  je pored toga što učestvuje u nastupima Glavnog odreda  prateći admirala, da 27. januara sa lođe katedrale u Kotoru izgovori pohvale- lode svetom Tripunu. Mali admiral se bira iz porodica koje imaju pomorsku tradiciju i čiji su članovi vezani za Bokeljsku mornaricu.

Najčitanije