20 C
Kotor

Slušaj online radio

Lokalna uprava Tivta aktivnim Mjesnim zajednicama lani uplatila preko 24 hiljade eura

Tivat Donja Lastva - foto Anton Gula Marković - Boka News
Tivat Donja Lastva – foto Anton Gula Marković – Boka News

Opština Tivat je za pet aktivnih mjesnih zajednica koliko ih funkcioniše u tom gradu tokom prošle godine iz opštinskog budžeta uplatila ukupno 24.118 eura.

Prema analitičkim karticama koje je lokalna uprava dostavila OO DPS-a Tivta na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama koji joj je podnijela ta opoziciona partija, iz gradske kase su se plaćali razni račni i obaveze mjesnih zajednica Lepetane, Tivat centar, Gradiošnica, Krtoli i Krašići – najčešće računi za struju, vodu i internet utrošene u mjesnim kancelarijama i drugim objektima kojima rasposlažu MZ-i, prirezi i porezi, te po neki račun za pružene usluge ili radove izvedene na području tih tivatskih naselja. Najveći takav račun za nespecificirane radove vrijedne 2.000 eura, plaćen je za potrebe MZ Krašići.

Prema podacima sa analitilkih kartica, Opština Tivat je lani redovno uplaćivala i mjesečne naknade za rad u visini od po 270 eura, predsjednika Savjeta Mjesnih zajednica i to Đuru Grubišiću (MZ Lepetane), Antonu-Tonku Petroviću (MZ Kraćšići) Radovanu Novakoviću (MZ Tivat centar), Veselinu Vukoviću (MZ Gradiošnica) i Iliji Briniću (MZ Krtoli). Neki od njih, poput Petrovića ili posebno Radovana Novakovića, izuzetno su agilni i predati svom poslu. Tako je naprimjer, fejsbuk zajednica Mjesne zajednice Tivat-centar jedan od najaktivnijih, i najsposjećenijih stranica na društvenim mrežama u Tivtu (popularnija čak i od stranica nekih zvaničnih medija), a na njoj građani vrlo intenziovno komuniciraju međusobno ili sa predstavnicima opštinske uprave, razmjenjuju mišljenja, daju predloge i afirmišu primjere dobre prakse u uređenju grada, zaštiti životne sredine, humanitarnom radi ili društveno-odgoornmom poslovanju i ponašanju, odnosno ukazuju na negativne primjere i kritikuju ih.

Čista suprotnost radu MZ Tivat centar,u negativnom smislu te riječi, je jedna od najvećih mjesnih zajednica u Tivtu – MZ Lasva-Seljanovo koja pokriva područje na kojem živi najveći broj građana Tivta, a bukvalno nikako ne funkcioniše već duže od 20 godina. To je bivša lokalna vlast Tivta koju su činili DPS-SD i HGI pokušala da ispravi u februaru 2017. kada je priređen „dirigovani“ Zbog građana Donje Lastve i Seljanova i izabran novi Savjet MZ i organi rukovođenja, sastavljeni isključivo od prepoznatljivih aktivista ili članova tada vladajućeg DPS-a. Međutim, ni ovaj pokušaj „oživljavanja“ rada ove problematične MZ nije uspio i bio je vrlo kratkog daha jer je novoizabrana predsjednica MZ Lastva-Seljanovo Jelka Mimica (DPS) vrlo brzo podnijela ostavku, a Savjet MZ bukvalno je zamrzao sve svoje aktivnosti. Stoga MZ Lastva-Seljanovo i dalje ne funkcioniše, a žitelji tog dijela Tivta se u takvoj sutuaciji, sve češće za pomoć oko infrastrukturnih problema koji ih muče i ostalih pitanja u vezi sa funkcionisanjem ta dva velika naselja, obraćaju predsjedniku susjedne, MZ Tivat-centar Radovanu Novakoviću, prepoznajući njegov društveni aktivizam i rijetku predanost interesima lokalnje zajednice koju Novaković svakodnevno demonstrira.

Izvor:S.L.

Najčitanije