23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Lokalna uprava Tivta počela uklanjanje bilborda, građani odobravaju akciju, dok neki od vlasnika prijete

Uklanjanje bilborda

Iz Opštine Tivat poručili, niko nije povlašćen i neće biti izuzeća


Opština Tivat, među prvima na primorju, počekla je veliku akciju uklanjanja reklamnih bilborda sa javnih površina u tom gradu. Akciju prate brojna negodovanja dijela vlasnika ovih reklamnih površina, otvorene prijetnje službenicima lokalne uprave i optužbe na njihov račun za navodnu korupciju i nejednak odnos prema svim akterima ove priče.

Brojni reklamni bilbordi, posebno u putnom pojasu Jadranske magistrale, postavjeni su minulih godina na veoma konrtroverzan način, a država i lookalna uprava najčešće od njihovih vlasnika nisu ubirali skoro nikakve takse. Sve se promijenilo od kada su bilbordi zakonski definisani kao privremeni objekti i time konačno, došli pod nadležnost lokalne uprave koja je odlučila da odmah uvede red u tu oblast i drastično redukuje broj ovih reklamnih panoa od kojih mnogi ne samo što ruže ambijent, već i negativno utiču na bzbjednost odvijanja drumskog saobraćaja.

Upravni postupak za ukanjanje bilborda Sektetarijat za komunalni inspekcijski nadzor Opštine Tivat počeo je još u februaru, a nakon višemjesečne administrativne porcedure i poziva vlasnicima bilborda da se javne ovom organu i prezentuju mu dokumentaciju koju imaju vezano za to kako su svojevremeno postavili bilborde, preksinoć je krenula i akcija fizičkog uklanjanja ovih velikih reklamnih panoa sa više lokacija na teritoriji cijele opštine.

Kako nam je rečeno u Sekretarijatu za komunalni i inspekecijski nadzor, proteklih mjeseci je na terotoriji cijele opštine evidentirano je 43 bilborda za koje se vlasnici nisu javili Opštini i oni se tretiraju kao „bilbordi N.N. lica“, te još 42 bilborda za koje je utvrđeno vlasništvo. Ti bilbordi pripadaju komaponijama „Metropolis Media“, „SO Group“ i „Cross Media“ iz Podgorice, odnosno Budve. Sa predstavnicima tih firmi obavljen je razgovor u Opštini prilikom čega su oni prezentiirali dokaze da su u prethodnom periodu plaćali makar porez na postavljene bilborde, dok niko od nepoznatih vlasnika ukupno 43 bilborda to nije učinio.

Stoga su u međuvremenu donešena izvršna rješenja o uklanjanju svih bilborda N.N. lica i Opština je nakon sprovedenog tenedra, za taj posao angažovala  kompaniju „Mtext Inženjering“ iz Podgorice koja će u narednih desetak dana završšiti posao uklanjanja tih bilborda  i još deset drugih proivtremenih objekata- limenih garaža na Seljanovu. Za taj posao Opština će ovoj kompaniji čiji su radnici već na terenu i uklanjaju bilborde, platiti  ukupno 14.895 eura sa PDV-om.

Uklanjanje bilborda

„Sa kompanijama koje su pristupile lokalnoj upravi i identifikovale se kao vlasnici ostalih bilborda, postignut je dogovor da im se privremeno, do kraja sezone, odnonso početka oktobra mjeseca, ostave bilbordi za koje su ni već sklopili ugovore sa oglašivačima, te da te kiompanije nakon toga, same o sopstvenom trošku uklone bilborde. Niko u ovome nije i neće biti povlašćen uprkos brojnim opsttukcijama, pa i drektnim prijetnjama koje su službenici lokalne uprave proteklih dana doživjele od pojedinih fizičkih lica i preduzetnika čije bilborde uklanjamo.“- kazao nam je izvor iz lokalne uprave Tivta dodajući da su neke od tih prijetnji prijavljene i tivatskoj policiji koja se sada njima dalje bavi.

Upravo u tome što se uklanjanju bilbordi N.N. lica a privremeno ostavlja najveći broj onih čiji su vlansici identifikovani i koji su sami preuzeli obaveu da ih uklone početkom oktobra, dio vlasika ovih reklamnih površina vidi navodnu diskriminaciju i optužuje službenike lokalne uprave za korupciju. To u Opštini odlučno negiraju uz napomenu da je „prošlo vrijeme kada će mnogi, poput nekih navodnih smaohranih majki kako nam se sada te osobe zvanično predstavlju kada su donešena rješenja za ulkanjanje njihovih do tada N.N. bilborda, uzimati između 3.500 i 4.000 eura mjesečno od oglašivača  kojima izdaju i po nekoliko svojih bespravnih bilborda, a da pritom ništa ne plaćaju državi i opštini“.

„Niko neće biti ni pošteđen, ni izuzet jer će na kraju svi bilbordi biti uklonjeni. Neko odmah prinudno jer nije pristao na razgovor sa Opštinom kada smo ih zvali, a neko malo kasnije jer je bio toliko korektan da se makar identifikuje i ranije plaća porez. Ukloniće se svi bilbordi koje ne predviša Lokalni plan i program postavljanja privremenih objekata i u tome nas neće zaustaviti nikakve prijetnje.“- kazao nam je sagovornik  iz Opštine Tivat.

U međuvremenu, posao uklanjanja bilborda teče uz asistenciju Komunjalne policije, a radnici i operativa „Mtexta“ to rade uglavnom noću zbog tada smanjene frekvencije saobraćaja na magistrali i duž lokalnih saobraćajnica uz koje su bilbordi čpostavljeni. Akcija uklanjanja bilborda u Tivtu koji inače, nisu predviđeni Lokalnim planom privremenih objekata koje donosi Opština, naišla je na opšte odobravanje javosti i pohvale na društvebnim mrežama, posebno kada su u pitanjuju  već razmontirani i odnešeni bilbordi koji su bili postavljeni u blizini kružnih tokova i drugih raskrsnica i iste činili nebezbjednima zbog smanjene preglednosti.

Izvor:S.L.

Najčitanije