21 C
Kotor

Slušaj online radio

Lovćenski maraton – “Pet lovćenskih vrhova”

 Maraton

U organizaciji planinarskog kluba „Kapetan Angel“, u nedjelju 21.maja na Ivanovim Koritima održava se sedmi “Lovćenski planinski maraton”. Maraton se održava povodom Dana nezavisnosti i biće podijeljen u tri discipline: “Pet lovćenskih vrhova” dužine 38 kilometara, “Panoramska staza” dužine 20 kilometara,  i šetačka staza za rekreativce i djecu u dužini od sedam kilometara.

Za učešće u maratonu plaća se kotizacija od 15€ po učesniku za stazu 1 i 2, 5€ za stazu 3, dok je učešće za djecu do 18 godina besplatno. Prilikom registracije za jednu od 3 ponuđene staze, svaki takmičar dobija: startni broj, kontrolni karton maratona, mapu staze sa ucrtanim kontrolnim tačkama (KT) i majicu sa logom maratona. Za sve učesnike obezbijeđen je ručak u restoranu Odmarališta “Lovćen-Bečići” na Ivanovim Koritima, navodi se u saopštenju organizatora.

Klub sa Cetinja nosi ime po Henriku Augustu Angelu, rođenom  1861. godine u mjestu Luster (Norveška), a umro je 1922. godine. Bio je norveški kapetan, koji je u Crnu Goru prvi put došao 1893. godine na poziv Knjaza  Nikole da obučava skijanju vojsku i civilstvo iz vojnih, praktičnih i sportskih razloga. Sa njim su u Crnu Goru došle  prve skije, tako da time Crna Gora  i cetinjske  padine u podnožju  Lovćena postaju kolijevka skijaškog sporta na Balkanu.

 

Najčitanije