24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Lučka Kapetanija Kotor odlučna da konačno stane na kraj nelegalnim scraperima u Boki

Trajekt Omorika

Lučka kapetanija Kotor donijela je danas rješenje kojim se vlasniku dotrajalog bivšeg trajekta „Omorika“, kompaniji „Capital MR“ d.o.o iz Podgorice i njenom izvršnom direktoru Miloradu Popoviću nalaže da taj brod ukloni sa njegovpog aktuelnog nesigurnog veza na pristaništu Zmijice kod zelenike u Herceg Nobom i „brod veže na sigurno mjesto radi rastavljanja (kasiranja) broda.“

U rješenju u koje smo imli na uvid, podgoričkoj kompaniji koja je vlasnik 60 godina starog, dotrajalog i tehnički neispravnog broda čije je rezanje u staro željezo započela na Zmijicama bez dozvole nadležnih organa, nalaže se da „Omoriku“ sa trog veza ukloni „uz pomoč odgovarajučeg tegljača i stručnih lica u službi tegljenja“.

„Naređuje se Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) Bar da pruži punu asistenciju pravnom licu „Capital MR“ doo Podgorica“- stoji u rješenju Lučke kapetanije Kotor koje je obradio njezin pravnik Savić Bošovič, a potopisao lučki kapetan Predrag Ratković.

Ovo je inače, prvi slučaj da Lučka kepetanija ovako efikasno postupa u slučaju bespravnog rezanja dotrajalih starih brodova (scrapping) u Boki i njihovog nesigurnog vezivanja po raznim djelovima obale zaliva, a što je u proteklih nekoliko godina, dok Ratković nije preuzeo rukovođenje ovim organom, u više navrata dovodilo do raznih manjih ili većih incidenata, ekološke štete, čak i potonuća nakih od tih plovnih objekata,. Sve to do sada je prolazilo nekažnjeno za aktere (scrappere) koji su svojim neodgovornim i nezakonitim postupanjem uzrokovali ovakve incidente, a njihove ekološke posljedice sanirane su od strane nadležnih državnih službi o trošku sbih građana, a ne izazivača zagađenja akvatorijuma.

Trajekt Omorika

Stari nekadašnji trajekt „Omorika“ čije je neautorizovano rezanje u staro željezo na Zmijicama, prije desetak dana obustavila Inspekcija sigurnosti plovidbe jer je ono rađeno mimo za to zakonom jedino predviđenih mjesta – brodogradilišnih luka u Bijeloj i Bonićima, te bez dozvole Lučke kapetanije, ostavljen je na Zmijicama bez ikakvog nadzora posade, vezan sa samo par slabih konopa na svom pramčanom dijelu. Krma 42 metara dugog broda teškog oko 300 tona, uopšte nije obezbijeđena vezom preko sidara ili plutača u moru, pa u srijedu popodne zbog nevremena i olujnog juga, zaprijetila opasnost da se „Omorika“ otkine sa veza i bude bačena na obalu ili potopljena. To bi sigurno prouzrokovalo dodatnu materijalnu štetu koja se ne bi ograničila samo na taj dotrajali brod čije je rezanje već započeto, već i na druge plovne objekte vezane u okolinim, kao i na samu obalnu infrastrukturu. Uz to, budući da na „Omorici“ još ima nafte i ulja, izvjesno je da bi bilo i težih ekoloških posljedica. Stoga su se u srijedu Lučka kapetanija, inspekcija siugurnosti plovidbe, UPSUL, ali i privatna lica i kompanije koje posluju oblasti jahtinga i pomorstva, morali vanredno angažovati u pokušaju da spriječe teže posljedice takvog neoodgovornog ponašanja vlasnika dotrajalog trajekta, a koji je taj tehnički neispravan brod, ostavio u nesigurnom stanju i bez propisanog nadzora svog osoblja, na vezu na pristaništu Zmijice. Vlasnik broda je to učinio protivno nalogu koji mu je Inspkecija sigrunosti plovidba izdala 11.novembvra, kada je on, pored zabrane daljeg rezanja broda, obavezan da dotrajali trajekt veže na sigurna način ii obezbjedi stalno prisustvo na brodu osoba koje bi brod čuvale i intervenisale u slučaju potrebe.

U rješenju koje je danas donijela Lučka kapetanija Kotor konstatuje sse da je vlasnik „Omorike“, kompanija „Capital MR“ iz Podgorice započela kasiranje (rezanje) „Omorike“ bez prethodno dobijene saglasnoti resornig Ministartsva kapitalnih investicija i nadležne lučke kapetanije, zbog čega je inspekcija izrekla privremenu mjeru zabrane tih radova do pribavljanja potrebnih papira.

„Imajući u vidu da je plovni objekt nebrigom vlasnika, prepušten opansostima mora i vjetra na vezu u Zmijicama, pa iz same činjenice da bi brod-trajekt mogao biti odneđen vjetrom i valovima, ili biti naplavljen i potonuti na samom vezu, Lučka kapetanija Kotor je odlučila da  vlasnik plovnog objekta izmjesti isti na bezbjedan vez koji će odrediti UPSUL, a na kojem će nastaviti započetio rastavljanje broda“- piše u naredbi kotorske Lučke kapetanije.

Izvor:S.L.

Najčitanije