16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ludilo sa novogodišnjom pirotehnikom počelo pre vremena

Petarde

Berlin (dpa) – Njemci su pirotehniku za subotnji doček Nove godine mogli da kupuju samo tri dana. Prethodne dvije godine toga nije bilo, zbog pandemijskih zabrana. Možda je i zato ludilo sa eksplozivima sada počelo odmah.

U Nojnkirhenu jednog 21-godišnjeg mladića je teško povredila raketa koju mu je neko ubacio kroz prozor. On je spavao kada je napadač prvo kamenom razbio prozor, a onda kroz okno bacio zapaljenu raketu.

Čovek je pokušao da izbaci raketu, ali ona mu je eksplodirala u šaci, nanevši takve povrede da ga je u bolnicu prebacio helikopter hitne pomoći.

U Geri je jedna devetogodišnja djevojčica povređena u igri starije dece petardama.

U Berlinu i Pajne rakete su letele ka patrolama policije koje je neko pozvao upravo zbog detonacija. Jedna službenica je morala u bolnicu nakon što joj je petarda eksplodirala pored uha.

Nekoliko osoba je identifikovano u prvom, a jedan maloletnik je uhapšen u drugom incidentu.

U mestu Zelce kod Hanovera, spasioci su iz reke Lajne izvukli jednog slepog konja, koji se, uplašen eksplozijom petarde, otrgao sa povoca i uleteo u vodu.

Četvorica ili petorica napadača su u berlinskoj četvrti Nojkeln suzavcem isprskali 40-godišnju prodavačicu u radnji i opljačkali veliku količinu pirotehnike.

Predstavnica berlinske policije Anja Dirške (Dierschke) je u petak građanstvo podsetila da je paljenje pirotehnike dozvoljeno samo u Novogodišnjoj noći i da će preduzimati mere protiv prekršioca.

Vatromet i petarde su legalni samo od 18 sati 31. decembra do šest ujutro 1. januara, rekla je ona na gradskom info-radiju RBB.

Na ulice glavnog grada Nemačke u subotu će izaći 1.100 policajaca više nego što je uobičajeno, a pojačanja su najavile i vatrogasna i druge službe.

Izvor:dpa

Najčitanije