20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Kotor:  Tužbama protiv neodgovornih  vlasnika glisera

Luka Kotor – foto Boka News

Da za pojedince ne važe uobičajene norme ponašanja i poštovanje propisa, u Luci Kotor su se uvjerili kada su počeli riješavati  višegodišnji problem nelegalnog vezivanje glisera u dijelu koncesionog područja predviđenog za vez jahti i brodova. Odlukom menadžmenta i korišćenjem člana iz Ugovora koje je Luka Kotor imala sa zakupcima veza, svi vlasnici glisera su krajem prošle godine uredno obavješteni da će shodno poslovnoj politici, novi vezovi za glisere biti u akvatorujumu Gradskog parka,te da su shodno isteku postojećih Ugovora dužni da uklone plovila sa postojeće lokacije (preko puta gradskog pozorišta).

Jedan  broj  vlasnika je odmah reagovao i premjestio plovila na novu lokaciju uz uredno potpisivanje novih Ugovora. Medjutim, krajnju neodgovornost je pokazao jedan broj vlasnika plovila koji su i dalje, ostali na starom vezu, a da za tako nešto nisu imali nikakvog pravnog osnova- saopštili su iz  Luke Kotor.

Pozivajući se na zakonsku regulativu i koncesioni Ugovor po kojem je izmedju ostalog koncesionar u obavezi da omogući nesmetan rad koncesionara u području koje je predmet Ugovora, Luka Kotor je Inspekciji sigurnosti plovidbe  prijavila (i još uvjek svakodnevno prijavljuje) sva nelegalno vezana plovila koji su blokirali plovidbeni put i onemogućili vezivanje drugih plovila shodno planu i rasporedjivanju plovila koji je u nadležnosti “marinske službe” u Luci Kotor.Medjutim asistencija ,odnosno reagovanje inspektora sigurnosti plovidbe je izostalo. Ne samo da nijesu reagovali niti izašli na “teren”, već su Luku Kotor uputili na asistenciju komunalne policije, iako dobro znaju da  ovakav vid problema nije u nadležnosti komunalne policije i inspekcije.

Kako bi zaštitili sve one vlasnike plovila koji su premjestili svoja plovila i koji plaćaju naknade za vez, Luka Kotor je preduzela niz dodatnih radnji kako bi onemogućila ovakvo nelegalno i protupravno upadanje na svoj posjed. Izmedju ostalog,  postavili su plutajuću branu kako bi ovim drskim i neodgovornim vlasnicima plovila onemogućili koriščenje plovila .Medjutim branu su  pokidali . Kada je nakon ovakvog vandalskog čina Luka Kotor ponovo pozvala inspektore sigirnosti plovidbe da sačine zapisnik i kazne počinioce, ponovo se nisu pojavili, ali su zato napisali Luci Kotor prekršajni nalog zbog postavljanja brane. Kada se radi o nelegalno vezanom plovilu onda ono ne remeti plovidbeni put , a kada Luka Kotor na istom tom mjestu postavi plutajuću branu u namjeri da spriječi nelegalno korišćenje državne imovine, onda ona remeti plovidbeni put. O čemu se ovdje radi svakom je jasno i ovo je samo još jedna stvar u nizu koje pokazuju čiji se interesi ovdje štite. I za razliku od  njihovih kolega iz susjedne Hrvatske, koji reaguju na svaki poziv narušavanja sigurnosti, reda i nelegalnih vezivanja plovila i zajedno sa “pomorskom policijom” štite prava vlasnika, naši inspektori se ponašaju ovako kako je opisano. Sa ovakvim postupanjem Luka Kotor je upoznala nadležno Ministarstvo.

Iako je ostala bez pomoći onih koji su ovaj problem veoma lako i brzo mogli riješiti,  Luka Kotor je iskoristila i onu sporiju mogućnost  i do sada je podnijela  6 tužbi za ometanje državne imovine (upadom na posjed) i to protiv  pravnih i fizičkih lica, kao i dvije krivične prijave zbog protivpravnog zauzimanja koncesionog područja i oštećenja tuđe stvari  koje se odvija sa umišljajem u produženom trajanju

Pokazali smo svoju spremnost da spriječimo neodgovorne i “bahate” vlasnike glisera i onih koji su “povezani” sa istima , u njihovoj namjeri pokazivanje da  im niko ništa ne može i da su iznad Zakona , kao i da zaštitimo sve one odgovorne koji poštuju zakonske norme, pravila i procedure i kojih u ovom trenutku ima 20   sa kojima smo potpisali Ugovore o vezu na za to predvidjenoj lokaciji (za razliku od 2019. kada ih je bilo 6). U tom pravcu ćemo nastaviti i u periodu koji je pred nama-poručili su iz Luke Kotor na kraju saopštenja.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije