12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Luku Budva vraćaju Opštini

Marina Budva

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Mladen Mikijelj i predsjednik Opštine Budva Milo Božović uputili su Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma zahtjev za realizaciju Sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva.

Zahtjev je upućen kako bi bio dostavljen Vladi na odlučivanje, pišu Vijesti.

Zahtjev je uslijedio, kako je Mikijelj potvrdio Vijestima nakon što je Privredni sud usvojio prigovor Morskog dobra te ukinuo privremenu mjeru koju je donio ranije bivši predsjednik tog suda, Blažo Jovanić.

”Podsjećamo, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom uputilo je prigovor Privrednom sudu za ukidanje rješenja Privrednog suda od 15. marta prošle godine, kojim je bilo zabranjeno Javnom preduzeću preduzimanje bilo kakvih radnji u pravcu onemogućavanja duštva Dukley Marina u dosadašnjem korišćenju dijela izgrađene obale i akva prostora u zahvatu Luke Budva”, kazao je Mikijelj.

On je rekao da je 9. januara rješenjem Privrednog suda usvojen prigovor Javnog poreduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i ukinuto rješenje Privrednog suda od 15. marta prošle godine.

On je naveo da se tim sudskim rješenjem sada omogućava primjena ugovora iz jula prošle godine između Morskog dobra i Opštine Budva, kojim se lokalnoj vlasti, nakon dvije decenije, ustupa prostor luke na korišćenje.

”Shodno usvojenom rješenju, stekli su se uslovi za realizaciju Sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva i stvorena je mogućnost da Luka Budva konačno bude vraćena građanima Budve na korišćenje, čime će biti ispravljena višegodišnja šteta koja je nanijeta opštini Budva”, naveo je Mikijelj.

Morsko dobro je ranije podnijelo krivičnu prijavu protiv Jovanića zbog donošenja privremene mjere. Inače, još u julu prošle godine Privredni sud odbacio je zahtjev kompanije Dukley marina koja je tražila da sud donese privremenu mjeru kojom se Morskom dobru zabranjuje da bez njihove saglasnosti daju u zakup ili koncesioni ugovor prostor u zahvatu Luke Budva.

Dukley marina je tražila da Privredni sud donese privremenu mjeru do pravosnažnog okončanja parničnog postupka koji je pokrenut. Oni su tužili Morsko dobro, zahtijevajući da se ispoštuje osnovni ugovor, te na osnovu investicionih ulaganja produži zakup Luke Budva do 2027.

Odluka suda tada je došla samo par dana nakon što su u julu prošle godine Mikijelj i tadašnji predsjednik Opštine Budva Marko Carević zaključili predlog sporazuma kojim se lokalnoj upravi poslije dvije decenije ustupa Luka na korišćenje.

Iz Stratex grupe, u okviru koje posluje Dukley marina, tada su ocijenili da državni organi grubo gaze ugovore sa stranim investitorima i svoje političke ciljeve stavljaju iznad vladavine prava. Tvrde da njihovi ugovori o zakupu sa Morskim dobrom nijesu raskinuti i da važe do 2027. godine.

Izvor:MINA

Najčitanije