12 C
Kotor

Slušaj online radio

Luštica Bay domaćin 10. jubilarnog regionalnog ArtLink Festivala i čuvenih muzičkih zvijezda klasične muzike

Luštica Bay – foto Zoran Nikolić

Regionalni festival stiže u Lušticu Bay za svoj 10.jubilej – uz eminentna imena svjetske klasične muzike


Luštica Bay je 11. i 15. jula domaćin programa 10. jubilarnog regionalnog ArtLink Festivala i čuvenih muzičkih zvijezda klasične muzike i “kros-over” žanrova – pianista Alberta Fera i Mohameda Šamsa i harfistkinje Pie Salvie, perkusioniste Noama Izraelija i Kamerate Balkanika.

Prvi koncert u Luštici Bay – u ponedjeljak, 11. jula sa početkom u 20:30 časova u Amfiteatru– predstaviće rijetko zanimljivu kombinaciju klasičnog i “fjužn” programa iz instrumenata regionalno i globalno priznatih izvođača – italijanskog pijaniste Alberta Fera, dueta belgijske harfistkinje Pie Salvie i izraelskog perkusioniste Noama Izraelija i kvarteta priznatih klasičnih muzičara našeg regiona – Kamerata Balkanika.

Italijanski pijanista Alberto Fero osvajač je brojnih državnih i međunarodnih nagrada a svirao je u brojnim koncertnim dvoranama širom Evrope nastupajući i sa Simfonijskim orkestrom Arhusa, Kamernom filharmonijom Minhena, Simfonjskim orkestrom Sicilije, Kamernim orkestrom Lozane i Nacionalnim orkestrom Belgije.

Pia Salvia je klasično obrazovana harfistkinja iz Belgije, koja je od ranih dana svoje karijere prepoznala potrebu da u svojim kompozicijama, aranžmanima i nastupima promijeni ulogu harfe u savremenoj muzici u čemu je ostvarila zapažene uspjehe naročito sa svojim duom HADA. Njen partner u nastupu, mladi izraelski bubnjar i perkusionista Noam Izraeli prvi karijerni uspjeh je zabilježio kao finalista prestižnog međunarodnog takmičenja “Telonijus Monk” 2012. Za bubnjeve se opredijelio još kao trinaestogodišnjak.

Kvartet Kamerata Balkanika predstavlja selekciju muzičara iz istoimenog priznatog regionalnog muzičkog orchestra koji predstavlja Balkan u svom najboljem kreativnom kapacitetu, spajajući umjetničku izuzetnost kroz sinergiju etničkih različitosti povezanih u jedinstven umjetnički izraz.

U Luštici Bay će biti održan i poslednji koncert koji će ArtLink Festival prirediti u Crnoj Gori – u petak, 15.jula sa početkom u 21 čas, u Amfiteatru Luštic Bay će nastupiti jedan od najinovativnijih pijanista današnjice, Mohamed Šams.

Ovaj umjetnik je prepoznat kao vješti kombinator kamerne muzike, djela zanemarenih kompozitora kasnog 19. vijeka i muzičkih stilova koji su prožimali 20. vek. Odlikuje ga izuzetno širok repertoar kamerne muzike kojim je punio koncertne dvorane širom SAD, Engleske, Italije, Centralne Evrope, Njemačke, Tunisa, Kine, Japana, Egipta i šire. Kao solo izvođač, ostvario je koncerte sa najeminentijim filharmonijskim i simfonijskim orkestrima širom Evrope, a kao saradnik na kamernoj muzici sa velikanima poput Čarlsa Nediča, Freda Šerija, Ajako Ošime, Surena Bagratunija, Džonatana Plaurajta, Stivena Ozborna i Vere Bets.

Potred Luštice Bay, podršku u realizaciji programa ArtLink Festivala u Crnoj Gori pružili su Opština Kotor i drugi pokrovitelji, kao i projekat „EU za kulturno nasljeđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i njemačka vlada, a sprovodi Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Programski cilj ArtLink Festivala ove godine je da poklonicima i široj javnosti u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana približi njegovu misiju kao jedinstvenog kulturnog koncepta posvećenog lokacijama od izuzetnog značaja za njegovu istoriju i tradiciju – u nastojanju da  podigne svijest domaće i međunarodne javnosti o značaju očuvanja vodnih i prirodnih bogatstava i ambijenata kojima se ovaj dio Evrope ponosi. Ulaz na oba koncerta u Luštici Bay je slobodan.

Najčitanije