16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Luštica Development planira izgradnju prvog vojnog muzeja pod morem

Luštica bay – foto

Luštica Development radi i na realizaciji još jednog, za crnogorske prilike premijernog poduhvata – pravljenje prvog vojno-pomorskog muzeja pod morem na ovim prostorima.

Intencija je da se na dnu zaliva Trašte, na pozicijama van glavnih plovnih puteva, potopi nekoliko starih ratnih brodova koji će ubuduće, ovdje služiti kao ronilačka atrakcija.

Menadžerka za korporativne relacije u kompaniji Luštica Development Maša Radulović je kazala da je to nešto što se već duže vrijeme, praktikuje u svijetu gdje neke države poput SAD imaju posebne programe pravljenja vještačkih grebana potapanjem starih ratnih brodova koji su prethodno očišćeni od svih za prirodu štetnih materija poput nafte i ulja, azbesta, PCB-a i ostalog.

– Takvi brodovi, potopljeni na dno mora na dubinama koje su dostupne rekreativnim roniocima za ronjenje bez korišćenja gasnih mješavina i druge specijalne opreme, služe kao atrakcija za ronilački turizma, a ujedno su i novo stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama, tako da na tim olupinama morski život bukvalno buja. Nešto slično željeli bismo da napravimo u zalivu Trašte gdje je morsko dno većinom pjeskovito i muljevito, bez izraženih grebena i brakova koji privlače razne vrste riba, rakova i drugih organizama. Na taj način, poštujući najstrože ekološke standarde, napravili bismo dodatnu atrakciju koja bi privlačila turiste – ronioce, kao i morsku floru i faunu koja bi na potopljenim brodovima dobila novo stanište – objašnjavaju u menadžmentu Luštice Development.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije