15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Mađari u širi prostor tršćanske luke ulažu 100 miliona eura

Luka Trst foto port of trieste

Mađarska je potpisala ugovor o kupnji 32 hektara zemljišta na širem području tršćanske luke, u kojem planira izgraditi lučki terminal i logističku bazu.

Očekuje se kako će investicija doseći oko 100 miliona eura.

Osim vodstva Friuli Venezia Giulia (FJK) i Tršćanske lučke uprave, potpisivanju ugovora između mađarske državne tvrtke i talijanskih privatnih tvrtki Teseco i Seastock prisustvovali su i potpredsjednik Italije Matteo Salvini i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Novi kompleks bit će smješten u blizini Žavelja i graničnog prijelaza Škofija. Mađarski ministar vanjskih poslova izjavio je prije sedam dana da će ulaganjem u blizini slovensko-talijanske granice i blizu luke Kopar mađarska poduzeća moći otpremiti robu u more u roku od 24 sata. Prema njegovim riječima, mađarska vlada odlučila je ulagati u Trst, jer tršćansku luku, koja je nedavno iskusila ulaganja i ekspanziju infrastrukture, vidi kao ulaznu točku nove kineske rute svile i želi biti uz ovaj projekt.

Salvini, čiji je posjet Trstu podigao mnogo prašine, pozdravio je zaključak sporazuma i rekao da Talijani otvaraju svoje luke kako bi osigurali razvoj i prosperitet.

Prema novinskoj agenciji Ansa, Zeno D’Agostino, prvi čovjek tršćanske lučke uprave, objasnio je da je potpisivanje sporazuma plod napora koji su u Trstu započeli u jesen 2017. godine i predstavlja prvu konkretnu fazu razvoja ovog područja.

Najčitanije