15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Maersk ulaže 60 milijuna dolara u istraživački centar

maresk

Najveća svjetska brodarska kompanija A. P. Moller-Maersk udružit će se s vodećim industrijskim kompanijama kako bi u Danskoj osnovala istraživački centar s ciljem smanjenja emisija ugljika u brodskoj industriji.

Danski Maersk, koji želji postati ugljično neutralan do 2050. godine, priopćio je da će istraživački centar kombinirati znanje iz industrije i znanosti u “dekarbonizaciji” industrije kroz razvijanje ugljično neutralnih goriva i tehnologija.

Brodarska industrija, koja obuhvaća oko 80 posto globalne trgovine i odgovorna je za tri posto globalnih emisija ugljika, obećala je prošle godine da će do 2030. imati spremne brodove i brodska goriva s nultom emisijom ugljika.

Taj potez financirati će Maerskov većinski vlasnik A. P. Moller Foundation, koja je donirao 400 milijuna danskih kruna (60,36 milijuna dolara) za izgradnju istraživačkog centra sa sjedištem u Kopenhagenu koji će u početku zapošljavati 100 ljudi, priopćio je Maersk.

Danska, koja ima jedan od najambicioznijih klimatskih ciljeva na svijetu – 70-postotno smanjenje ugljičnih emisija do 2030. godine, dom je vodećih kompanija koje izrađuju opremu za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, poput proizvođača vjetroelektrana Orsted i proizvođača turbina Vestas.

Istraživački centar, koji će biti neovisna neprofitna organizacija, osnivaju brodarske kompanije Maersk i NYK Lines uz kompanije Siemens Energy, MAN Energy Soultions, ABS, Mitsubishi Heavy Industries te trgovački konglomerat Cargill Inc.

Izvor:Hina

Najčitanije