16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Magično veče Dulse Ponteš na Kanli kuli

Dulse Ponteš, vokal i klavir, Danijel Kasares, flamenko gitarista i Jesi Heredia, kontrabas,  muzika Portugala, Španije, Kube, muzika koja pokreće, budi, sabira emocije, u snažnom preplitanju, dvočasovnoj igri, nadmetanju, usklađivanju, pred punim gledalištem na Kanli kuli, na 14. Guitar art summer festu, učinili su proteklu noć u Novom zaista nezaboravnom.

Portugalska diva Dulse Ponteš koja prema mišljenju svjetske kritike važi za jedan od najznačajnijih vokala današnjice i veliku zvijezdu  svjetske muzičke scene, oduševila je publiku.

-Prišao mi je nakon koncerta jedan profesor filozofije i rekao da je muzika put do srca i slobode, to je potvrdila i publika. Večeras je to tako i zahvaljujući Danijelu Kasaresu i Jesiju Heredii. Naša komunikacija je ono što čini ovaj spektakl onakvim kakav jeste. Mi sa publikom pokušavamo da razgovaramo i uvijek dobijemo pravu emociju, kaže  Dulse Ponteš.

Ne voli, priča dalje, da poredi koncerte, u ovom trenutku najvažniji je ovaj u Herceg Novom, a Kanli kulom je oduševljena.

-Nas troje činimo ovu fuziju muzike, i velika je razlika u nastupima između ovog sastava i nastupa sa drugim kolegama. Sa Danijelom i Jesijem imam tu slobodu koju mogu da podijelim, a sve ovo što smo izveli večeras ja u sebi nosim godinama. Zbog toga sam toliko uživala u ovom koncertu, a to nije slučaj na svim koncertima i sa drugim kolegama. Izuzimam koncerte koje sam radila sa maestrom Eniom Morikoneom koga jako, jako poštujem, priča  Ponteš.

Jesi Heredia kaže da kroz tu slobodu i igru rješavaju i „probleme“ koji iskrsnu na koncertu, čine to na zabavan način i to je čitava njihova  mudrost, na isti način dodaje odgovaraju i na reakcije publike.

Danijel Kasares objašnjava da je ovaj projekat za njih troje toliko poseban da ne može da ga poredi sa drugim nasupima ili solo koncertima, a Jesi Hereida zaključuje  da osim tog momenta slobode, igre, zabave, ovakav koncert podrazumijeva da  svako od troje muzičara mora da savršeno vlada svojim instrumentom koje je u stvari teško spojiti, kontrabas klavir i gitara.

– Tek kada apsolutno dominiramo instrumentima možemo da se zaigramo i opet vratimo na glavni put.

Razgovor je zaključila Dulse – svaki koncert je nova vrsta ljubavi, ljubav je ta koja donese čaroliju.

Dulse Ponteš u Herceg Novom – foto Boka News

Prelijepu hercegnovsku noć Dulse Ponteš, Danijel Kasares i Jesi Hereida  oplemenili su jednako ovim porukama i koncertom tokom koga su pokazali kako tradicionalni fado živi i kako  emocijama koje donosi nije potrebno baš ništa dodavati.

Najčitanije