20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Magija žene i čipke”

Izložba Magija žene i čipke

Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupski Ordinarijat Kotor – Župni ured u Perastu organizovali su u Pomirbenoj dvorani na otoku Gospa od Škrpjela izložbu „Magija žene i čipke” slikarke Vesne Begović, ex sudije Vrhovnog suda Crne Gore. Jedan od povoda ovogodišnje izložbe je obilježavanje petnaest godina rada Galatea Gallery.

Izvod iz predgovora Milana Coka Marovića, istoričara umjetnosti u katalogu: … „Ima slika koje nose metaforički naboj i ta pomjerena realnost Vesninog slikarstva uvodi u posebnu sferu maštovitosti i čudesnog miješanja realnog i nadrealnog. Njene likovne ljubavi su toliko upečatljive, da ih želimo i moramo osjetiti, pratiti i očekivati. Ove se slike doživljavaju kao lirski i narativni naboj usklađen crtačkim, tonskim i kolorističkim rješenjem, zahvaćen i zaokružen lirskom atmosferom, gdje figure svojim izgledom i postavljanjem naglašavaju prostor iz kojeg izviru. U tom smislu možemo govoriti o ženskim figurama koje koje nose svu eleganciju crnogorskih i mediteranskih prostora. To su figure skladnih tjelesa, dugih vratova i elegantnih prstiju. Vesnin likovni interes i realizacija su zapaženi u našim prostorima i vjerujemo da su oni, koji se iskreno prepuste vizuelnoj komunikaciji ovih djela, moći da osjete tu snagu i ljubav.”

Ovo su bili i više nego dovoljni razlozi da se Galatea Gallery zainteresuje za slikarku i predstavi je publici. i na taj način je uključi u svoj program dugogodišnje saradnje sa Župnim uredom u Perastu, jer je ovo već trinaesta izložba koju zajedno organizuju Galatea Gallery i Biskupski Ordinarijat Kotor – Župni ured u Perastu. Tako su predstavljanja umjetnika sa izložbama postala tradicija ovdje na otoku Gospa od Škrpjela.

U znak zahvalnosti povodom dugogodišnje saradnje i zajedničke organizacije izložbi u Pomirbenoj dvorani na otoku Gospa od Škrpjela, kao i odlično organizovane nove izložbe, slikarka Vesna Begović i Galatea Gallery su poklonili sliku mons. Srećku Majiću, na čemu je on toplo zahvalio i poželio uspješnu dalju saradnju sa još prelijepih izložbi kakve su bile sve prethodne uključujući ovogodišnju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije