16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Mala tura u noći punog Mjeseca sa “Vjevericom”

Noćna tura foto M.D.P.

Ljepote Boke kroz pogled sa vrha Sv. Ilije


Grupa ljubitelja prirode imala je priliku da u nedjelju, 4. juna, u noći punog Mjeseca, uživa u noćnoj turi po Parku prirode Vrmac i u čarima ljepota Boke Kotorske obasjanih mjesečinom. U organizaciji entuzijasta iz Planinarskog društva „Vjeverica“, rutom od autrougarske tvrđave do vrha Sveti Ilija, napajali su oči i dušu pogledom čas na Kotorski, čas na Tivatski zaliv, dalje ka Risanskom zalivu i Grbaljskom polju, čak i ka masivu Lovćena…

Neki su došli kolima iz Tivta, Kavča, Radovića, neki sa Dražinog vrta, Prčanja, a neki su došli pješice od Peluzice „Kanicama Franja Josipa“ i, okupivši se kod tvrđave, krenuli kroz šumu u 21 sat. Hodajući stazom, koja preko brdskog grebena poluostvra Vrmac postepeno iz borove šume prelazi u kamenitu putanju oivičenu makijom, učesnici i učesnice ture imali su utisak da se kreću po hrbatu ogromnog dinosaurusa koji svojim masivnim tijelom uranja u more.

U početku su koristili čeone svjetiljke i svjetlo sa svojih mobilnih telefona, ali su ih ubrzo isključili, pošto su prilagodili oči „blagoj“ tami, u očekivanju mjesečeve svjetlosti  po vedrom noćnom nebu. Držeći se tradicije „Vjeverica“ da se noćne ture hodaju u tišini, ćutke su hodali, upijali noćne zvuke, slušali zrikavce, prepoznali oglašavanje ćuka, rikanje stoke u daljini (čak su imali i bliski susret sa kravama koje odlaze na počinak na otvorenom). Cijelim putem pratio ih je roj svitaca, koji su im poput bajkovitih „vilenjaka“ svojom iluminacijom učinili ovaj doživljaj nestvarnim.

Noćna tura foto M.D.P.

Čarobni trenutak izranjanja vječitog Sunčevog saputnika sa istočne strane, iza masiva Pestingrada natjerao je sve učesnike da zastanu i okrenu se ka „Njegovom veličanstvu zvanom Mjesec“, upijajući svaki sekund njegovog izdizanja ka nebu.

Obale obasjane noćnim svjetlima fascinantno izgledaju iz te perspektive, a još ljepše sa vrha Sveti Ilija na 785 mnv.

Ovakve noćne ture mogu biti atraktivne posebno tokom ljeta, kada se dnevna vrelina spusti na normalu koja je optimalna za fizički napor penjanja uzbrdo.

/Tekst i foto: M.D.Popović/

Najčitanije