20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Mali admiral Martin J. Petrović iz Škaljara

Kotor – U duhu suživota, tolerancije, poštovanja različitosti - Lode i Sveti Sava
Kotor – Lode

Svetom misom u katedrali (bazilici) svetog Tripuna, sinoć su proslavljene Karike, dan 13. januar kada su davne 809. godine u Kotor stigle moći Svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije.

U prvoj knjizi biskupskog arhiva iz 1431. godine, navodi se stari običaj da svakog 13. januara u godini, svetu misu služi opat otoka Sv. Jurja sa kojeg je u IX. vijeku bio dopraćen brod s relikvijama sv. Tripuna, od Perasta do Kotora.

U narodu je za ovaj događaj odomaćen naziv Karike koji potiče od talijanske riječi “incaricare”, što znači „zadužiti“. Bokeljska mornarica je toga dana od radosti što su moći svetog Tripuna stigle u Kotor, zaplesala kolo, a od XV. stoljeća na dan Karika bira se mali admiral koji će izreći Lode – pohvale sv. Tripunu, 27. januara. To su jedine pohvale svecu koje su do danas sačuvane na istočnoj obali Jadrana.

Karike 2016.
Karike

Na svečanoj sjednici Admiralata Bokeljske mornarice Kotor, jednoglasnom odlukom za Malog admirala za 2019. godinu, izabran Martin Jerolima Petrović iz Škaljara.

Martin je sin Jerolima i Vesne Petrović i unuk dugogodišnjeg, veoma aktivnog člana Bokeljske mornarice, pok. Gracije J. Petrovića.

Mali admiral će svoj prvi nastup imati, tradicionalno, 27. januara, kada će sa katedrale sv. Tripuna izgovoriti Lode (pohvale), u znak početka Tripundanskih svečanosti.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije