9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Malostonska kamenica dobila evropsku oznaku izvornosti!

Kamenice – Ston

„Malostonska kamenica“ dobila je evropsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija u Službenom listu Evropske unije od 13. oktobra 2020. godine. Time je „Malostonska kamenica“ upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije, a potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom zahvalio Ministarstvu poljoprivrede na doprinosu u osiguravanju ovog važnog certifikata, pohvalio inicijatore Udrugu školjkara,  te podsjetio kako Županija već nekoliko godina u proračunu nosi bespovratne potpore za poduzetnike uzgajivače školjaka – kamenica za podmirenje troškova dobivanja oznake izvornosti.

Naime, malostonska kamenica već ranije je dobila je oznaku izvornosti na nacionalnoj razini. Oznaka izvornosti školjkarima bi trebala omogućiti lakši plasman, a kupcu jamstvo kvalitete. Ostrea edulis prvi je morski proizvod koji je dobio zaštićenu oznaku izvornosti. To je prvi korak u zaštiti zemljopisnog podrijetla kraljice školjaka. Ovime je stonska plosnata kamenica postala prva zaštićena na području Europske unije.

Ova potpora školjkarima dio je aktivnosti u Malostonskom zaljevu i Malom moru koje Županija kontinuirano provodi, a koje su značajno povećane u protekle 3 godine kada je i nadležnost nad koncesijama u Malostonskom zaljevu prešla na Dubrovačko-neretvansku županiju.

Ston

U svrhu omogućavanja svih elemenata proizvodnog procesa, Županija kontinuirano provodi monitoring Malostonskog zaljeva. U suradnji sa nadležnim ministarstvom izrađene su zasebne studije za uzgoj mušula i kamenica, a u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku izrađena je i cjelovita analiza stanja u Malostonskom zaljevu s posebnom osvrtom na zaštitu od predatora te osiguranja mjesta na obali za nesmetan iskrcaj i obradu školjaka.

Proces zaštite naziva „Malostonska kamenica“ započeo je u avgustu 2017. godine, kada je Udruga „Stonski školjkari Ston“ podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom „Malostonska kamenica“. Zemljopisno područje u kojem se odvijaju sve faze proizvodnje „Malostonske kamenice“ obuhvaća akvatorij Malostonskog zaljeva koji pripada teritoriju Republike Hrvatske.

Najčitanije