12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Manje prihoda primorskoj regiji u korist sjevera

Herceg Novi – foto shutterstock

Predlogom Vlade o izmjenama zakona o finansiranju lokalnih samouprava udio od prihoda na porez na dohodak fizičkih lica smanjuje se i sjevernim opštinama sa 100 na 89 odsto, ali će se njima raspodijeliti 10 odsto poreza naplaćenog u centralnoj i primorskoj regiji. Prema procjeni Ministarstva finansija, tako će dobiti 10 miliona više prihoda. Kako je navedeno, taj novac će se kao dotacije dijeliti sjevernim opštinama u skladu sa stepenom razvijenosti, o čemu će ministarstvo donijeti poseban podzakonski akt.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić ističe da je Opština budžetom za narednu godinu planirala je 3,5 miliona eura od poreza na dohodah fizičkih lica, ako umanjite tih 10 odsto to je 350. 000 eura manje. Neko će reći to nije neki iznos, ali nije pravedno da se stalno oduzima od lokalnih samouprava. Zašto se država nekada ne odrekne svojih prihoda, npr. prihoda po osnovu PDV-a, poreza na dobit, igara na sreću… uvijek je najlakše oduzeti lokalnim samoupravama – ističe Katić.

On podsjeća da lokalne samouprave na primorju tek dvije godine dobijaju 50 odsto po osnovu ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica, te da su do kraja 2021. godine dobijale svega 12 odsto. Novo umanjenje prihoda po tom osnovu vidi kao problem jer su, kako je rekao, primorske lokalne samouprave motor razvoja cijele države.

Po njegovim riječima i sada je na djelu neravnomjerna raspodjela iz državnog budžeta.

– Ako se najviše sredstava prihoduje iz primorskih opština u njih se treba ulagati deset puta više nego što je to bilo u prethodnom periodu. U kapitalnom budžetu države, sa pozicije Uprave za saobraćaj nemate ni jednu investiciju za opštinu Herceg Novi iako smo tražili da se izdvoje sredstva za sanaciju puta Meljine – Petijevići, za sanaciju magistrale, za sanaciju puta ka Graničnom prelazu Kobila. Ništa od toga nemamo, a vidimo da se sjevernoj regiji opet izdvajaju ogromna sredstva, a da se ponovo smanjuju prihodi primorskim opštinama da bi se njima izašlo u susret i abolirao na neki način i određeni nerad. Ako se ne bude nešto preduzelo, prvenstveno po pitanju putne infrastrukture Crna Gora će gubiti kao turistička destinacija – ocijenio je Katić, a prenosi Radio Herceg Novi.

Najčitanije