32.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Marko Popović brinuće o urbanističkom razvoju Tivta

Opština Tivat – foto Boka News

Opština Tivat od danas, prvi put od stuopanja na snagu aktuelnog zakona o planiranju prostora i gradnji objekata koji je uveo tu funkciju, konačnio ima sopstenog glavnog gradskog arhitektu (GGA).

Na tu dužnost stupio je diplomirani arhitekta Marko Popović.

Popović je, kako je juče saopšteno iz lokalne uprave,  diplomirao 2008. godine na Arhitektonskom fakultetu na atinskom Državnom univerzitetu.

U Grčkoj je kao projektant radio u arhitektonskim biroima do 2011. godine, kada se vraća u Crnu Goru gdje nastavlja sa karijerom. Privatnu praksu pokreće 2014. i radi na poslovima projektovanja, planiranja prostora, revizije tehničke dokumentacije i obavljanja stručnog nadzora nad izvođenjem radova, a pored ostalih, bio je angažovan i na prijektu turističkog rizorta Portonovi u Kumboru. Popović je član inženjerskih komora Grčke i Crne Gore.

„Opština Tivat nije imala gradskog arhitektu od uvođenja ovog instituta kroz donošenje Zakona o planiranju prostora i izgradnju objekata. Velika su očekivanja Tivćana kada je u pitanju ova oblast, i velika je odgovornost na novom GGA. Očekujem kvalitetnu saradnju koja će rezultovati odgovornim odnosom prema prostoru, koji je najvrijedniji resurs tivatske opštine“-– rekao je ovim povodom predsjednik Opštine Željko Komnenović.

Opština Tivat u protejkle tri godine nije uspjela da u tom gradu pronađe adekvatno stručno lice koje bi se prihvatilo tih poslova, niti da u punoj mjeri formira službu Glavmog gradskog arhitekte u lokalnoj samoupravi. Niko od tivatskih arhitekata koji ispunjavaju zakonom priličino strogo postavljene uslove da bi bili imenovani za GGA, nije bio spreman da se prihvati te dužnosti, a koja podrazumijeva nerijetko i konfrontaciju sa investitorima i kolegama-arhitektima koji objekte „crtaju“ u skladu sa željama investotora ne vodeći dovoljno računa o izdatim urbanističko-tehničkim uslovima ili prostorno-planskoj dokumentaciji, a sve to za opštinsku platu koja lokalnim arhitektama najčešćenije dovoljno atraktivna.

Stoga je sve poslove koje bi trebao da obavlja gradski, za Tivat proteklih par godina vršio glavni državni arhitekta čime je centralizacija u oblasti planiranja i gazdovanja prostoromu Crnoj Gori na primjeru Tivta, bila još i izraženija. Jedno kraće vrijeme, posao GGA u Tivtu Opština je potpisivanjem ugovora o poslovoj saradnji, povjerila glavnom gradskom  arhitekti Nikšića, da bi na osnovu sporazuma o saradnji opština Tivat i Bar koji je napravila bivša tivatska gradska DPS-SD-HGI uprava, od 26.maja prošle godine na poslovima GGA za Tivat, angažovan glavni gradski arhitekta Bara Igor Milošević.

Izvor:S.L.

Najčitanije