30 C
Kotor

Slušaj online radio

Martinović: Za hotelijere i ugostitelje 3.5 miliona eura podrške za energetsku efikasnost

Portonovi

Vlada je, na predlog ministra turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića, usvojila programe za podsticanje energetske efikasnosti u hotelskoj industriji i objektima koji pružaju ugostiteljske usluge.

U saradnji sa ministrom energetike i rudarstva, Sašom Mujovićem, pokrenut je sveobuhvatan program za podsticanje energetske efikasnosti u hotelskoj industriji i objektima koji pružaju ugostiteljske usluge.

Martinović je, kako se navodi u saopštenju, objasnio da tim mjerama žele da pomognu hotelijerima i ugostiteljima da smanje izdatke za električnu energiju.

“Kao odgovorna Vlada koja analizira stanje u privredi, odlučili smo da obezbijedimo programe podrške vrijedne 3.5 miliona i što je najznačajnije, bespovratna sredstva od 30 do 70 odsto, čime kao država dijelimo teret sa našom turističkom privredom”, rekao je Martinović i dodao da će javni poziv za programe raspisati Eko-fond kao implementaciona jedinica odmah u junu, a potpisivanje ugovora sa krajnjim korisnicima očekuje se krajem septembra.

On je naveo da se ovim i prethodnim mjerama pokazuje da Vlada čvrsto stoji iza turističkih privrednika, i da im je oslonac i podrška.

“Nema ubrzanog razvoja bez kvalitetne strategije i podrške države. Mi nemamo vremena za riječi, već prelazimo na konkretna djela. Djelima govorimo o našem radu”, rekao je Martinović i dodao da je to samo početak i mali dio programa koje će 44. Vlada sprovesti u svom mandatu.

Riječ je o programu za podsticanje energetske efikasnosti u hotelskoj industriji, čiji je budžet tri miliona EUR i programu za podsticanje energetske efikasnosti u objektima koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu, čiji je budžet 500 hiljada EUR.

Programi će obezbijediti bespovratna sredstva na kliznoj skali od 30 do 70 odsto, kako bi mala i mikro turistička preduzeća mogla da implementiraju mjere koje će poboljšati energetsku efikasnost i smanjiti operativne troškove.

Prioritet će imati hoteli koji posluju tokom cijele godine i ugostiteljski objekti u manje razvijenim opštinama, naročito na sjeveru države.

Sredstva za ovaj program obezbijeđena su direktno iz budžeta u okviru paketa hitne podrške Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana, uz tehničku podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i saradnju sa Eko-fondom.

“Ovi programi su dio šire strategije Crne Gore da unaprijedi turistički proizvod zasnovan na principima održivog razvoja, obezbjeđujući kvalitetnu i raznovrsnu ponudu koja poboljšava konkurentnost destinacije. Posebna pažnja je posvećena razvoju ruralnog turizma, što će doprinijeti diversifikaciji turističke ponude”, zaključio je Martinović.

Najčitanije