13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Maslinova ulja iz Bara, Buljarice i Kotora na svjetskoj smotri u Njujorku

Maslinovo ulje

Prvi crnogorski panel za senzorsku ocjenu kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja je u laboratoriji Biotehničkog fakulteta u Baru odabrao najbolje barsko maslinovo ulje, koje će biti poslato u Njujork na NYIOOC, najveće svjetsko takmičenje maslinovih ulja.

U ovom trenutku, prema saznanju portala Feral.bar, sigurno je da će na NYIOOC nastupiti ekstradjevičanska maslinova ulja Barske uljare iz Starog Bara, Dragana Očinića iz Kotora i Steva Davidovića iz Buljarice, a nezvanično, moguće je da preko okeana otputuju još jedan ili dva uzorka ulja drugih proizvođača.

– Senzorsku ocjenu kandidovanih ulja obavio je Panel od osam obučenih ocjenjivača. Pored osnovnih pozitivnih osobina – voćnosti, gorkosti i pikantnosti – panelisti su u ulju pronalazili i druga svojstva mirisa i ukusa koji barsku Žuticu čine posebnom.

Pažljivim odabirom i procjenom kvaliteta, Panel je odlučio da prvo mjesto pripadne ulju Barsko zlato Barske uljare, drugo ulju Veselina Vulićevića, a treće ulju Džematskog odbora Stari Bar – Islamska zajednica Bar.

Uzorci ulja koje su predali Hajrudin Murić i Safet Duraković su takođe bili odličnog kvaliteta i u kategoriji ekstradjevičanskog.

Van konkurencije, s obzirom da će ona ići direktno bez takmičenja u Njujork, Panel je ocijenio i uzorke ulja Očinića i Davidovića, i za ove uzorke potvrdio da su odličnog kvaliteta, posebno ulje Davidovića iz Buljarice.

Maslinovo ulje 

– Kako bi se u Njujork poslala najkvalitetnija ulja, za svaki uzorak je urađena hemijska analiza, poslije čega je svih sedam uzoraka svrstano u kategoriju ekstradjevičanskih, i nakon toga je obavljena senzorska, odnosno organoleptička ocjena kvaliteta – izjavio je za portal Feral.bar vođa prvog crnogorskog panela senzorskih ocjenjivača Ćazim Alković koji je vodio ovo ocjenjivanje.

On je podsjetio da je organoleptičkoj ocjeni kvaliteta je prethodila inicijativa Društva maslinara Bar koje je pozvalo sve predsjednike opština u kojima se uzgajaju masline da se udruže i finansijski podrže slanje uzoraka maslinovog ulja u Njujork.

Pozivu su se odazvale opštine Bar, Budva, Kotor, glavni grad Podgorica i gradska opština Tuzi i izrazile spremnost da plate kotizaciju za učešće na prestižnom takmičenju u Njujorku.

– Očekuje se da će crnogorska delegacija postići dobre rezultate na ovom prestižnom svjetskom takmičenju i da će se pokazati bogatstvo autohtone sorte Žutica, oplemenjene i drugim introdukovanim sortama. Uspjeh je već postignut – Crna Gora ulazi u društvo odabranih svjetskih proizvođača maslinovih ulja, zahvaljujemo se predsjednicima opština koji su razumjeli značaj učešća na ovom takmičenju i finansijski podržali ovaj projekat – zaključio je Alković

Izvor:Feral.bar

Najčitanije