9 C
Kotor

Slušaj online radio

Mate Rimac preuzeo Bugatti, sjedište u Hrvatskoj

Bugatti-Rimac

Rimac Automobili objavili su da su udružili snage s poznatim automobilskim brendom „Bugatti Automobiles“, te stvorili novi automobilsku i tehnološku kompaniju – Bugatti Rimac d.o.o., a ovu vijest objavljuju najuticajniji svjetski mediji.

Rimac Automobili postaju Rimac grupa, koja će biti većinski vlasnik nove kompanije s 55 odsto udjela, dok će Mate Rimac će biti izvršni direktor te nove kompanije.

Porše će zadržati postojećih 24 odsto dioničkog udela u Rimac grupi, te steći 45 odsto udjela u novoj kompaniji Bugatti Rimac.

Rimac grupa, javili su ranije mediji, razdvojiće se na dva odvojena poslovanja – s novim hiper automobilima i Rimac Technology, koji će se baviti razvojem, proizvodnjom i snabdjevanjem baterijskim sistemima, pogonima i ostalim EV komponentama. Rimac Technology biće nezavisna kompanija koja će sarađivati s mnogim svjetskim proizvođačima automobila, navode iz Rimca.

U Rimac grupi će osnivač Mate Rimac zadržati izvornih 37 odsto vlasništva, a uz Poršeovih 24 odsto, Hjundai Motor grupa imaće 12 odsto udjela, a ostali investitori 27 odsto.

Mate-Rimac

Mate Rimac, kao izvršni direktor Rimac Grupe, vodiće Bugatti Rimac i novu kompaniju Rimac Technology.

Bugatti i Rimac nastaviće da posluju kao zasebni brendovi, zadržavajući postojeće proizvodne pogone i distribucijske kanale. Rimac će tako zadržati svoje poslovne prostore na periferiji Zagreba, a proizvodnja Bugattija nastavlja se u u Francuskoj.

Vijest o Rimčevom preuzimanju Bugattija su tako objavili CNN, Reuters, Financial Times, CNBC, The Verge…

CNN navodi kako su se Folksfagen grupa i Porše dogovorili o stvaranju nove kompanije koja spaja Rimac Automobile, hrvatsku kompaniju koja proizvodi električne superautomobile, s čuvenim Bugattijem.

Kako prenosi Index.hr, sjedište novoosnovane firme Bugatti Rimac biće nedaleko od Zagreba, piše CNN dodajući kako će Bugatti nastaviti funkcionirati kao zaseban brend iako će Rimac i Bugatti zajednički razvijati nove Bugattijeve automobile.

CNN piše kako je Rimac u autoindustriju ušao kao 21-godišnjak i prvo razvio Concept One, a potom i Rimac Neveru, automobil od 1900 konjskih snaga vrijedan 2.4 milona dolara.

U članku CNN navodi da se Rimac specijalizovao za razvoj tehnologije za električne automobile, uključujući baterije.

Mate Rimac rekao je ranije da udruživanje s Bugattijem ne znači da će Bugatti od sada proizvoditi samo električne automobile, ali je nagovjestio da će u bližoj budućnosti sigurno biti i električnih modela Bugattija. Najavio je i da će naslednik slavnog Bugattijevog modela Chiron vrlo vjerovatno imati hibridni pogon.

Najčitanije