30 C
Kotor

Slušaj online radio

Medoks: UK podržava nezavisnost medija u Crnoj Gori (VIDEO)

Karen Maddocks – foto: Britanska ambasada Podgorica

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) podržava nezavisnost crnogorskih medija, poručila je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks, tokom današnjeg sastanka sa predstavnicima medija koji učestvuju u programu “Media for all”.

Medoks je sa predstavnicima medija razgovarala o načinu na koji je grant program “Aktivno izvještavanje građana/ki” pomogao jačanju veza sa lokalnim zajednicama.

Kako je pojašnjeno iz Britanske ambasade, instrument „Aktivno izvještavanje građana/ki” je onlajn platforma koja pomaže medijima da budu u bližem kontaktu sa publikom, kada je riječ o temama od javnog interesa.

Media for all – sertifikata za Boka News

Koristeći ovaj onlajn instrument, novinari mogu da razvijaju različite vrste anketa, upitnika i drugih oblika angažovanja građana. Instrument takođe omogućava medijima da analiziraju informacije i podatke koje su prikupili prije nego ih uključe u svoje izvještavanje.

Tri medijske kuće, Boka News, Portal Onogošt i Informativna agencija MINA, uspješno su završile svoje projekte i podijelile svoja iskustva, dostignuća i izazove sa ostalim medijima koji učestvuju u programu „Media for all“. Obrađene teme se tiču isticanja zabrinutosti romske zajednice, devastacije kulturnog nasljeđa, do poboljšanja zapuštenih naselja. Mediji su uspješno sarađivali sa relevantnim privrednicima i donosiocima odluka kako bi se pozabavili ovim problemima.

Foto: Ambasada UK u Crnoj Gori

„Kroz projekat „Media for all“ i ulaganje u obuke i ovakve instrumente, možemo da vidimo uticaj koji je projekat imao na dobitnike grantova i njihovu publiku. Građani su sada uvjereni da mogu da rade sa svojim lokalnim medijima, mogu da sarađuju s medijskim kućama kako bi rješavali probleme i kako bi se njihov glas čuo“, kazala je Medoks.

Larisa Halilović, direktorica „Media for all“ projekta, je dodala da je povjerenje u lokalne medije od suštinskog značaja. „Ono što je projekat „Media for all“ postigao kroz obuku, finansiranje i mentorstvo za medijske kuće širom Crne Gore je upravo jačanje te veze sa građanima i stvaranje promjena u njihovim zajednicama. Budući da su u stanju da istraže neku temu, prikupe dokaze i daju primjere, mediji su u stanju da se još efikasnije zalažu za promjene. Građani sada predlažu teme i ideje za izvještavanje svojim medijskim kućama što pokazuje uticaj ovog instrumenta, pa se nadamo da će mediji nastaviti da ga koriste.”

Britanski savjet radi u partnerstvu sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), Thomson fondacijom i INTRAC-om (Međunarodnim centrom za obuku i istraživanje nevladinih organizacija) na programu „Media for all“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Pružajući prilagođenu podršku poslovnom razvoju, unapređujući dvosmjernu komunikaciju sa građanima i medijima, podržavajući omladinske medije i mlade novinare i jačajući rodno osjetljivo izvještavanje, program “Media for all” radi sa novinarima, urednicima, vlasnicima i publikom širom Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija).

O projektu

Kroz ovaj program podržavamo medije kako bi bili finansijski i strukturno otporniji, kako bi poboljšali rodnu ravnopravnost na radnom mjestu i kako bi proizvodili kvalitetniji, relevantniji, rodno osjetljiviji sadržaj koji privlači i uključuje novu publiku, posebno žene, mlade i marginalizovane grupe. Za sve detalje o projektu, možete posjetiti vebsajt Britanskog savjeta u Crnoj Gori.

Jedan od ciljeva projekta je bio da se ojača glas nedovoljno zastupljenih grupa, uključujući žene, manjine i mlade.

Informativna agencija MINA je blisko sarađivala sa romskom zajednicom i lokalnim aktivistima kako bi pokrila teme koje ih se tiču.

Portal Onogošt je istakao potrebu da se pozabavi sa tri oblasti koje su prijavili građani Nikšića, što je dovelo do toga da je opština reagovala poboljšanjem zapuštenih naselja, uvođenjem mjera za regulisanjem saobraćaja i zaustavljanjem nelegalnih deponija.

Portal Boka News je koristio ovaj instrument za izvještavanje, uključujući devastaciju arhitektonskog i kulturnog naslijeđa, zaštitu životne sredine, pravne probleme oko vlasništva nad obalnim dobrima (plaže i pristaništa). Predložili su i strategiju razvoja kruzing turizma i restitucije zemljišta na aerodromu Tivat.

Najčitanije