23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Međugorje: turistički radnici traže ukidanje restrikcija uoči obljetnice

Međugorje jun 2021. foto Boka News

Turistički radnici i hotelijeri iz Međugorja pozvali su u četvrtak hrvatske vlasti da uoči 40. obljetnice Gospinih ukazanja ukinu restrikcije za hodočasnike iz Hrvatske tako da u BiH mogu boraviti duže od 12 sati, jer u sadašnjim okolnostima pri povratku moraju imati negativan test na koronavirus.

U izjave za medije u Mostaru, predsjednik udruge turističkih djelatnika i hotelijera iz Međugorja Davor Ljubić rekao je kako očekuje da Stožer i Vlada naprave potez kojega su poduzeli i kod lokalnih izbora i da makar na razdoblje od 48 sati prije i poslije obljetnice otvore granice s BiH kako bi omogućili velikom broju Hrvata posjetiti međugorsko svetište.

Hrvatski državljani koji dolaze u Međugorje za 40. obljetnicu Gospinih ukazanja mogu maksimalno provesti u BiH 12 sati, jer u suprotnom pri povratku u Hrvatsku moraju izvaditi negativan antigenski test. Ljubić ističe kako je slična situacija i s drugim, nekada najbrojnijim hodočasničkim skupinama koje su dolazile u Međugorje prije epidemije koronavirusa.

“Talijanima i mnogim drugim iz EU prijeti karantena po povratku iz BiH, a Hrvati moraju platiti antigenski test koliko stoji i polupansion u Međugorju, pa im preostaje samo doći na razdoblje od 12 sati kako bi izbjegli plaćati skupe testove”, dodao je Ljubić.

Po njegovim riječima, sada hrvatskim državljanima za ulazak u BiH nije potreban nikakav negativan test na koronavirus, potvrda o cijepljenju ili pak dokaz o preboljelom Covidu.

Ljubić navodi kako su u Međugorje uoči sutrašnje 40. obljetnice ukazanja Blažene Djevice Marije stigle veće hodočasničke skupine iz Poljske, Ukrajine, Rumunjske, Mađarske, Slovenije, Španjolske, Francuske, Irske, pa čak i iz SAD, Meksika, Brazila, Kine.

Međugorje jun 2021. foto Boka News

Fenomen Međugorja vezuje se uz tvrdnje šestero vidjelaca da im se od 24. lipnja 1981. ukazuje Gospa koju zbog poruka nazivaju Kraljicom mira. Pa ipak obljetnica Gospinih ukazanja se obilježava 25. lipnja budući se večer ranije prije 40 godina tada šestero mladih preplašilo i pobjeglo s mjesta Podbrda. Kada su se ponovno okupili 25. lipnja 1981. godine Gospa im je, po osobnim tvrdnjama, poslala poruke. Najveći broj njih tvrdi da i danas imaju ukazanja.

Sveta Stolica osnovala je posebno povjerenstvo koje je istraživalo taj fenomen, napravilo izvještaj i dostavilo ga Kongregaciji za nauk vjere koje ga je proslijedilo Svetome ocu.

Prije tri godine papa Franjo imenovao je posebnog apostolskog vizitatora za Međugorje, poljskog nadbiskupa Henryka Hosera, dok je prije dvije godine odobrio službena hodočašća u ovo mjesto molitve. Sveta Stolica još uvijek nije zauzela stajalište o nadnaravnosti međugorskih ukazanja.

Najčitanije