6.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunardona Hidro avio regata Montadria 2021.

Pres povodom prve Međunarodne avio regate Montadria

Prva Međunarodna Hidro avio regata Montadria 2021 održaće se od 5. do 7. maja 2021. godine. Ovakav vid manifestacije u dijelu hidroavio regate u Crnoj Gori se održava po prvi put a ujedno i obilježava 80 godina od poslednjeg leta Eskadrile pilota Hidroaviona sa teritorije Crne Gore.

Manifestacija će početi u Porto Montenegru preletom regate s Aerodroma Tivat iznad Porta gdje je ujedno bila i prva hidro avio baza na prostoru Arsenala a sada komplexa Porto Montenegro.

Direktor Manifestacije Siniša Bubanja poručio je da su, osim preleta hidro avijacije s Aerodroma Tivat, planirane niz drugih aktivnosti i sadržaja.

Austrougarski-hidroplan-u-Tivtu-1914-

„Šestog maja, u jutarnjim časovima, krećemo s Aerodroma Tivat. Idemo put Podgorice, Skadarkog jezera. Nakon toga, prelijećemo Danilovgrad i Nikšić. Zatim idemo put Pivskog jezera, Plužine, Šavnik Žabljak i dolazimo u Berane”, kazao je Bubanja.

Dodao je da, nakon dolaska na beranski aerodrom, će izvršiti više preleta iznad Berana.

„Cijeneći tradiciju aero-kluba Berane, gdje je počela avijacija i obuka pilota, želimo da damo značaj Aerodromu Berane ne samo s aspekta naše regate, nego s aspekta njegove istorije. Samim tim, pokušaćemo da podstaknemo i druge činioce i tražićemo podršku da afirmišemo aerodrom Berane i obnovimo u potpunosti lokalni aero-klub, stavimo ga na noge i krenemo u lijepu sportsko-turističku pirču”, rekao je Bubanja.

Nakon Berana, sedmog maja, regata će krenuti put Plavskog jezera gdje će biti izvršeno više slijetanja i uzlijetanja na teritoriji Opštine Plav obuhvatajući teritoriju Opštine Gusinje.

„Posle boravka na Plavskom jezeru idemo put Ulcinja. Slećetćemo na aerodrom Štoj koji je isto tako tradicionalni aerodrom. Naravno, sve je to negdje u vremenu zaboravljenog. Mi želimo to da obnovimo. Želimo da damo afirmativni značaj aerodromima koji su veliki značaj dali u toku istorijskih trenutaka kompletne Jugoslavije. Želimo da obnovimo malu avijaciju i hidro avijaciju”, istakao je Bubanja.

Predsjednik Organizacionog odbora Dragiša Raičević je dodao da bi ova hidro regata trebala da bude svake godine na početku turističke sezone.

„Ona treba da služi kao promocija hidro avijacije, kao istorijski osvrt na sve naše momente koje smo imali u hidro avijaciji od 1913. Takođe, da ukažem da, osim putničke avijacije, postoje druge djelatnosti u avijaciji. To su razni vidovi montioringa. Prije svega, ekološki monitoring, monitoring plovila. Osim toga, mogu da se koriste za protivpožarna dejstva”, kazao je Raičević.

Raičević je podsjetio da avijacija predstavlja široki spektar djelatnosti. Suština je, kako je naveo, da shvatimo da avijacija može da obuhvati dosta toga.

„Pogotovo da bude interesantna za promociju turizma. Možete da pretpostavite koliko je atraktivno da npr. putnici iz Dubrovnika prelete do bilo koje naše marine koja ima granični prelaz. To su kratki letovi, od otprilike 15 minuta. Izuzetno skraćuje putovanja na bezbijedan i atraktivan način”, istakao je Dragiša Raičević.

Osim toga, dodao je da na taj način može da se poveže sjever s jugom.

„Može da doprinese do ravnomjerenog razvoja kompletne aerodromske infrastrukture u zemlji. Da na brz i jednostavan način prebacimo putnike sa juga na sjever i da u toku jednog dana obiđemo kompletnu Crnu Goru. To je simbioza vodenih površina, letenja i slijetanja na kopnene površine. To je idealan spoj da na najbolji mogući način upoznate prirodu i da budemo u dodiru sa ljepotom kojom naša zemlja obiluje”, zaključio je Raičević i dodao da su ti avioni izuzetno ekonomični, te da su troškovi leta svedeni na minimalnu vrijednost.

Prva Međunardona Hidro avio regata Montadria 2021 održaće se uz poštovanje svih epidemioloških mjera propisanih od strane Ministarstva zdravlja. Shodno preporukama, ova manifestacija je zatvorenog tipa, dok će svi građani prelete aviona moći gledati iz svojih domova.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije

rsojevka