13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni dan civilne zaštite u Tivtu

Vatrogasci – SZP Tivat

Nizom događaja u organizaciji lokalnih i državnih institucija, Tivat će i ove godine obilježiti Međunarodni dan civilne zaštite i Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori, 1. mart. Na programu su pokazne vježbe i edukativne aktivnosti, sa fokusom na podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, kao i ulozi i značaju civilne zaštite.

Vježbe evakuacije u tivatskim vaspitno-obrazovnim ustanovama, u petak 1. marta u jutarnjim satima održaće pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društva „Tivat“, „Boka“ i „Krtoli“ i Službe za hitne intervencije Luštice Bay. U istom periodu, u dvorištu SMŠ Mladost, opštinska Služba zaštite i spašavanja za tivatske srednjoškolce organizovaće trening poligon “Šta znači biti vatrogasac/spasilac?”. Na Pinama je u 11 sati planirano održavanje pokazne vježbe na vatrogasnom brodu Porto Montenegra, nakon čega će, tačno u podne, DVD “Tivat” i “Krtoli” testirati sirene.

Međunarodni-dan-civilne-zastite

U edukativnom dijelu programa, Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a održaće seminar za sve tivatske škole pod nazivom “Obrazovanje o smanjenju rizika od katastrofa za nastavno osoblje”, a dio službenika Opštine Tivat proći će obuku o pružanju prve pomoći u organizaciji OO Crvenog krsta Tivat. Podršku obilježavanju ovog datuma pružiće lokalna Turistička organizacija i Omladinski tim Tivat, štampanjem i dijeljenjem dvojezičnog flajera MUP-a „Broj 112 za hitne situacije“.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1990. godine proglasila je 1. mart za Međunarodni dan civilne zaštite, dok se Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori na isti datum obilježava od 2013. godine.

Najčitanije