12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, 15. februar obilježava se od 2002. godine na inicijativu organizacije Childhood Cancer International, nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti osnovanog 1994. godine u Valensiji.

Kako je navedeno u saopštenju Crnogorskog društva za borbu protiv raka, cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti je podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i prepoznavanje bolesti na vrijeme, te stvaranje široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama.

Kako dodaju, preko dvije trećine djece, na sreću, bude izliječeno. Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, iznad 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja. Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno.

Prema raspoloživim podacima u Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje obolijeva između dvadesetoro i tridesetoro djece. Podaci pokazuju da obolijeva duplo više dječaka, tj. dvije trećine naspram jedne trećine djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0 – 18) u Crnoj Gori su leukemije, zatim maligni tumori mozga, kostiju i limfomi. Godišnje se u starosnoj dobi od 0 – 18. godine u našoj državi registruje uglavnom između pet i deset smrtnih slučajeva od malignih bolesti.

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) ove godine je doniralo Dječje odjeljenje Doma zdravlja u Rožajama, što je dvadeset treća donacija povodom navedenog Dana.

Nakon sedamnaest posjeta Institut za bolesti djece KC u Podgorici, 2019. godine su donirali crteže Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u Kotoru. Godinu kasnije, Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Nikšiću, 2021. Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Beranama, 2022. godine Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Baru, a prethodne Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Pljevljima.

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka će u okviru svojih mogućnosti, nastojati da pomaže dječja odjeljenja opštih bolnica i domova zdravlja u Crnoj Gori, kao i Institut za bolesti djece KC Crne Gore, saopšteno je iz ovog Društva.

Najčitanije