19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni dan pismenosti „Od pergamenta do interneta“

Od pergamenta do interneta

Povodom Međunarodnog dana pismenosti 8. septembra “JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor u saradnji sa partnerom, Kotorskim festivalom pozorišta za djecu, u petak 7. septembra u Press sali Kulturnog centra organizovao je predavanje na temu „Od pergamenta do interneta“.

Povod za ovo predavanje bila je želja da se skrene pažnja na značaj medijske pismenosti i rizike koje lažne i netačne vijesti mogu imati, naročito, na djecu i mlade.

Prisutne je najprije pozdravila Aleksandra Tomović, urednica programa za mlade u Kulturnom centru, koja je navela značaj obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti i ideje o popularisanju medijske pismenosti.

Od pergamenta do interneta

Predavanje je započela Božena Jelušić, profesorica medijske pismenosti i koautorka nastavnog programa za medijsku pismenost. Ona je objasnila pojam medijske pismenosti i navela koji su to nastavni modeli na koje treba obratiti pažnju.Nakon nje Olivera Nikolić, direktorica Instituta za medije Crne Gore, govorila je o fenomenu lažnih vijesti, kako ih prepoznati i reagovati na njih. Gordana Ljubanović, koordinatorka projekta o informacijskoj i medijskoj pismenostiispred Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, koji je podržao UNESCO, podsjetila je prisutne na pomenuti projekat i objasnila koji značaj imaju informacijska i medijska pismenost. Na kraju predavanja profesorica književnosti i medijske pismenosti u Gimnaziji Kotor, Marija Jevtić, prenijela je svoja iskustva stečena prilikom predavanja izbornog predmeta medijska pismenost i na koji način profesori i djeca kreiraju sadržaje u digitalnom okruženju.

Nakon predavanja uslijedila je dvosatna diskusija i razgovor na mnoge aktuelne teme koje se tiču medijske pismenosti.

Od pergamenta do interneta

Predavanju su prisustvovali generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, profesori kotorskih škola, predstavnik Sekretarijata za kulturu Opštine Kotor, mediji, kao i učenici prvih razreda Srednje pomorske škole Kotor.

Iz JU Kulturnog centra „Nikola Đurković“ najavljuju da je ovo tek početno predavanje i da će se temom medijske i informacijske pismenosti i njihovog uticaja na djecu i mlade baviti na predavanjima i radionicama tokom cijele školske godine.

Najčitanije