19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni dječiji festival folklora “Kolo bez granica“ okupio više od 400 djece

U Tivtu je uspješno završen 3. Međunarodni dječiji festival folklora “Kolo bez granica“, najveća folklorna manifestacija namijenjena djeci na teritoriji naše države. Festival je realizovan u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Boka“, a pod pokroviteljstvom Opštine Tivat, proteklog vikenda.

Gala koncert na gradskoj rivi Pine krunisao je višednevnu priču posvećenu isključivo dječijoj zajednici.

„Ove godine festival Kolo bez granica je okupio mališane iz sedam država – Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije i Crne Gore. Više od 400 djece učestvovalo je u bogatom, raznovrsnom programu“ – navodi Saša Mamula, PR festivala.

Festival se u cjelosti odvijao na javnim prostorima, gradska riva Pine bila je epicentar kulturne razmjene i učenja, dok su programom obuhvaćene i druge znamenitosti grada – ljetnjikovac Buća Luković, Trg od kulture, Veliki gradski park, te Porto Montenegro.

„Igrali smo i pjevali, družili se, zasadili festivalsko drvo prijateljstva i naučili himnu festivala, uživali u Boki i Jadranskom moru. Ispunjeni smo pozitivnim emocijama. Iz Tivta nosimo nezaboravne uspomene“ – samo su neki od komentara djece-učesnika.

Kolo bez granica u Tivtu

Direktor Festivala, Vidak Božović ističe da iza kompletnog projekta stoji višemjesečna priprema i veliki tim sastavljen isključivo od članova KUD “Boka” koji su kompletan projekat iznijeli profesionalno i volonterski, uz veliki entuzijazam i ljubav, te dodaje: “Ostvarili smo našu misiju koja jeste uspostavljanje, razvoj i jačanje prijateljskih odnosa među državama, promovisanje kulturne saradnje dječje zajednice, podsticanje očuvanja i njegovanja tradicije i kulturnog nasljeđa, multietničnosti i multikulturalnosti kod djece“.

Festival predstavlja originalnu kulturno-turističku promociju grada Tivta i Crne Gore. Programske aktivnosti, pored javnih nastupa i zabavno-rekreativnog programa, obuhvatile su i mnoštvo edukativnih sadržaja za goste iz inostranstva: obilazak znamenitosti Tivta i Kotora, krstarenje Bokokotorskim zalivom, folklornu radionicu na kojoj su učili crnogorske narodne igre i pjesme, te sađenje festivalskog „stabla prijateljstva“. U sklopu festivala, na gradskoj rivi je realizovan i bioskop na otvorenom, kada je prikazan snimak folklorne predstave „Kad prošetam Crnom Gorom“ u izvođenju KUD „Boka“.

Kolo bez granica u Tivtu

“Prije svega zahvalio bih se svim učesnicima na predivnoj izvedbi i što su učinili da Tivat i ove godine bude grad sa najšarenijim i najslađim festivalom. Hvala i kompletnom organizacionom timu koji je sve ovo osmislio, planirao i realizovao, kao i volonterima – bez njih ovo ne bi bilo moguće, kao ni bez ogromne podrške Opštine Tivat, uže i šire zajednice i svih naših sponzora i prijatelja koji su učinili da se ovaj festival realizuje. Mi iz „Boke“ se trudimo da zasvjetlucamo i sijamo u nekom svom polju, kao ovih dana kroz Tivat. Svojim primjerom želimo i druge da podstaknemo da zasijaju u svom uglu, kako bi naše društvo učinili sjajnim” – zaključio je Božović.

III Međunarodni dječji festival folklora “Kolo bez granica” u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Boka” realizovan je pod pokroviteljstvom Opštine Tivat, uz podršku Turističke organizacije Tivat, Centra za kulturu Tivat, Porta Montenegro i brojnih drugih sponzora.

Najčitanije