9 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni sud pravde ICJ: Izrael mora poduzeti korake da spriječi genocid u Gazi

ICJ: Izrael mora poduzeti korake da spriječi genocid u Gazi – foto EPA

Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio je Izraelu da poduzme korake kako bi spriječio svaki čin genocida nad Palestincima dok vodi rat protiv militanata Hamasa u pojasu Gaze, ali nije pozvao na trenutni prekid vatre.

Odlučujući o slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, sud je rekao da Izrael mora osigurati da njegove snage ne čine genocid i poduzeti mjere za poboljšanje humanitarne situacije za palestinske civile u enklavi.

U presudi Međunarodnog suda pravde 15 od 17 sudaca glasalo je za hitne mjere koje pokrivaju većinu onoga što je Južna Afrika tražila, osim važne iznimke da se naredi zaustavljanje izraelske vojne akcije u Gazi.

Izraelske snage su u vojnoj operaciji opustošile veći dio gusto naseljene enklave i ubile više od 25. 000 Palestinaca u gotovo četiri mjeseca, prema zdravstvenim vlastima u Gazi.

Izrael je pokrenuo svoj napad nakon prekograničnog divljanja Hamasa 7. listopada. Izraelski dužnosnici rekli su da je ubijeno 1200 ljudi, većinom civila, a 240 uzeto za taoce.

Sud je rekao da je “ozbiljno zabrinut” za sudbinu talaca u Gazi i pozvao Hamas i druge naoružane skupine da ih odmah i bezuvjetno oslobode.

No, presuda, koju su Palestinci pozdravili, ipak je neugodna za Izrael i njegove najbliže saveznike, uključujući Sjedinjene Države.

Izrael je tražio od suda da potpuno odbaci slučaj, rekavši da poštuje međunarodno pravo i da ima pravo braniti se.

– Država Izrael će… poduzeti sve mjere u okviru svoje moći da spriječi počinjenje svih djela u okviru članka II. Konvencije o genocidu, rekao je sud.

Izrael ga mora izvijestiti o koracima koje je poduzeo za mjesec dana, rečeno je.

Reakcije na odluku ICJ-a

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je optužba protiv Izraela za genocid “nečuvena” i rekao da će učiniti sve što je potrebno da se obrani.

– Gnusni pokušaj uskraćivanja Izraelu ovog temeljnog prava očita je diskriminacija protiv židovske države i s pravom je odbijen, rekao je u izjavi.

Odluka Međunarodnog suda pravde je “važan događaj” koji “pridonosi izolaciji Izraela” i “osuđivanju njegovih zločina” u pojasu Gaze, reagirao je palestinski islamistički pokret Hamas u priopćenju za javnost.

Španjolska, jedan od najkritičnijih glasova u Europi prema Izraelu od početka sukoba s Hamasom, pozdravila je odluku ICJ-a.

Pozdravljamo odluku Međunarodnog suda pravde i tražimo od strana da primijene privremene mjere koje je odredio, rekao je španjolski socijalistički premijerPedro Sánchez u poruci objavljenoj na društvenoj mreži X.

Odluku je pozdravio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je rekao da ju smatra “dragocjenom”.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa izjavio je kako očekuje da se Izrael pridržava te odluke.

No premda su odluke ICJ-a konačne i na njih nema prava žalbe, sud ih nema načina provesti.

Sud u ovoj fazi nije presudio o srži slučaja koji je pokrenula Južnoafrička Republika – je li se u Gazi dogodio genocid. Ali je priznao pravo Palestinaca u Gazi da budu zaštićeni od djela genocida.

Zamjenik južnoafričkog predsjednika Paul Mashatile i ministar pravosuđa Ronald Lamola viđeni su kako kliču i plešu na skupu vladajuće stranke Afričkog nacionalnog kongresa nakon sudske presude.

Izvor:Hina

Najčitanije