26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Meljine kompleks – Priznato milion, osporeno 110 miliona eura potraživanja

Bolnica Meljine – foto SOHN

Usvojena konačna lista potraživanja u stečaju za Meljine kompleks


Sudija Privrednog suda Dragan Vučević usvojio je konačnu listu priznatih i osporenih potraživanja u stečaju bivše kompanije Duška Kneževića Meljine kompleksa. Prethodno je stečajni upravnik Lado Šekularac djelimično priznao potraživanje jedne od Kneževićevih firmi Atlas kapa, osnivača Meljine kompleksa.

Šekularac je ranije osporio sva potraživanja bivših i aktuelnih kompanija Kneževića ukupne vrijednosti 12,7 miliona eura, kao i države koja je, na račun spora za raskid ugovora o privatizaciji bolnice Meljine prijavila 97,3 miliona eura. Priznavanjem 56,8 hiljada eura Atlas kapu u trećem isplatnom redu, ukupna potraživanja prema Meljine kompleksu ukupno iznose malo preko milion eura.

Opštini Herceg Novi, koja je i inicirala stečaj u ovoj kompaniji zbog duga za porez na nepokretnosti, u trećem isplatnom redu Šekularac je priznao 554,7 hiljada eura, dok je na 335,2 hiljade eura obezbijeđenog potraživanja priznao razlučno pravo.

U treći isplatni red svrstana su i potraživanja Uprave prihoda i carina (UPIC) za PDV od 59,2 hiljade, Elektroprivrede od 2,5 hiljade, Atlas banke u stečaju od 603 eura, te bivše direktorice i jedine zaposlene Ivone Čavić od 316 eura. Preostalih 5,4 hiljade eura za zarade i doprinose priznato joj je u prvom isplatnom redu.

Osporavajući potraživanje države, Šekularac je u obrazloženju naveo da je u toku poseban parnični postupak pred Privrednim sudom u kojem država može ostvariti svoja prava u odnosu na osnov i visinu potraživanja prema Meljine kompleksu.

Potraživanje Invest banke u stečaju od 5,9 miliona eura koje se odnosi na kredite kiparske firme V. B. Holdings i podgoričke Attika land, Šekularac je odbio navodeći da je imovinom za te kredite garantovala bolnica Meljine, a ne Meljine kompleks. Potraživanje Atlas banke u stečaju od 6,2 miliona eura odnosi se na kredite bolnice, koje je prijavljeno i u tom stečaju, zbog čega ga je Šekularac osporio. Atlas kapu je osporio 10,9 hiljada eura koje se odnose na zajam, jer nije dokazana osnovanost tog potraživanja.

Ova kompanija koja je prije nekoliko mjeseci obavijestila sud da planira reorganizaciju, je u odboru povjerilaca sa UPIC-om i Opštinom Herceg Novi, čije potraživanje osporava tvrdeći da odluke o porezu nijesu bile usklađene sa zakonom o porezima na nepokretnosti. Planom, koji bi nakon konačne liste trebalo da bude korigovan, predviđaju da novac za reorganizaciju obezbijede sudski od bolnice Meljine, takođe u stečaju, i to 830 hiljada za zakup imovine i još pet miliona eura na osnovu izgubljene dobiti zbog preniske cijene zakupa.

/Maja Leković/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije